How was the Exam NOVEMBER 2006 ?

Discussion in 'AIIMS Nov 2013' started by dr.harshad, Nov 12, 2006.

  1. dr.harshad

    dr.harshad Guest

    What are your initial reactions?
    Hows was the exam?
  2. dr. asish

    dr. asish Guest

    Paper was easy?

    so likely merit will be high?
  3. dr. avi

    dr. avi Guest

    AIIMS exam is over and i am eager to know how others feel about the exam. As far as my opinion is concerned it was relatively easier than previos exams...with 2 question repetetions consecutively.
    May be with reservations in mind thay have set a easy paper
    but easy means lots of competetion. and tricky questions....
    what do you all feel??? pl.write ur experience,avi
  4. pooja2006

    pooja2006 Guest

    AIIMS QUESTION PAPER

    Hi
    Did u get the question paper?
    Can u send me the paper?
    Pooja
  5. DR.WALIA

    DR.WALIA Guest

    some of the ques which i coulgd recollected are as follows , pl.add



    in MS the approved therapy is :

    1. Interferon alpha
    2. interferon gamma
    3 interferon beta ans davidson 19 th ed 1214 page
    4 Infliximab

    Schwartz formula for estimation of GFR in children has a "k" consatnt which is independent of:

    1. method of calculation of S. creatinine
    2. Age
    3 renal function
    4. body mass

    decreased complement os found in all exept:
    1 post strp(infectious) GN
    2 mesangiocapillary GN
    3 cryoglobunemia
    4 SLE




    which gene mutation is least likely to be associated with breast cancer:
    1. le-fraumenni syndrome
    2. ataxia telengiectasia
    3 BRCA1
    4. BRCA 2



    specificity is for:
    ans. true negatives

    the agent causing dissociative Anaesthesia :
    ans. ketamine.


    Rheumatoid arthritis is assocaited most importantly with:

    1. IgA rheumatoid factor
    2 IgG rheumatoid factor
    3. IgM rheumatoid factor
    4 anti -CCP

    It is IGM IgG rheumatoid factor
    In 80%



    most common lymphoproliferative disease in post transplant patients iinvolves:

    1. B CELLS
    2 T CELLS
    3. NK CELLS
    4. NULL CELLS


    ham's test is for:

    1. GPI anchors
    2. complement deficiency
    3. Deficiency of spectrin


    the answer to Ham's test question is GPI anchors.... because it is used for PNH. pg. 616 harrison 16th


    orbital mass.... with proptosis increases on bending forward.... no thrill/bruit.....on MRI shows retroorbital mass with enhancement with echogenic shadows

    1. orbital AV malformation
    2. Orbital Varix
    3. orbital encephalocoele
    4. neurofibromatosis
    ,some more questions were :

    1. c-c chemokine is eotaxin
    2. Epiphyseal tumor is osteoclastoma, giant cell tumor
    3. bax is apoptosis
    4. cyt c is apoptosis
    5. which disease invloves neurons only?
    -PSP
    -Corticobasal deg
    -Multisystemic atrophy
    -Spinocereb ataxias
    6. what is ASHA in SPM?
    7. 6 yr old with URI with blocked ears?
    -do BL myringotomy
    -tonsillectomy
    BL adenoidectomy with grommet
    BL myriong with grommet
    8. Glue ear Rx?
    -medical Mx
    -Myringo with vent tube
    9. trauma of pelvis and abd, drops of blod at urethra?
    -hemm shock
    -urethral inj
    -ureteral inj
    10. IQ of 50 with 6 yrs age
    -draw triangle
    ID colors
    ride 2 wheled bike
    11. Lipo prot a as with
    -athero
    12.desunomab for
    -sle?
    13. avoiding trachoma?
    facial clenlines
    env cleanlines
    screening
    antibiotics
    14. polydactyly with cleft lip and micro eye
    -patau... 13 trisomy
    -edward 18 tri
  6. dr.swati

    dr.swati Guest

    some topics are

    1) about ASHA..accredited social health activists
    2) problem village in concern with water sanitation

    3) hyperglycemia in later pregnancy may lead to-
    a) macrosomia
    b) postmaturity
    c) increase congenital malform

    4) best t/t for infertile female with bilateral cornual block on HSG
    a) in vitro fertILIZATION
    b)hydrotubation
  7. dr. z

    dr. z Guest

    ataxia telangiectasia mutation is least llikely to be aissociated with breast cancer.

    robbins 7th edition
  8. dr km

    dr km Guest

    how was aiims

    desumomab rank ligand antibody is for osteoporosis

    autosomal dominant- best ds.(searched over net) not gyrate atrophy which i marked.
  9. dr km

    dr km Guest

    analysis b/w a new test and gold std test-ans is bland and altmann analysis(springerlink.com- written in clear lines what was asked in our paper)

    schwartz cal. depends on serum creatinine height age premature infants

    mare ques.-1 not second gen antihistaminic cyclizine,fexofenadine.....

    2 not drug given when creatinie level <10- amikacin

    3 enterohepalic circulation-phenybutazone,ibuprofen,aspirin

    4 nk cell will act on virally infected cells only if-a)if mhc1 expressed b)if mhc1 not expressed
    c)if mhc 2 expressed d)if mhc 2 not expressed

    5 do anybody rem that malarial parasite ques.

    6 diff b/w cervical and thoracic vertebra-
    foramen transversarium???

    7 cytochrome oxidase role in electron chain in mitochonria

    8 velocity of blood increased when- increase diameter of vessel
    reynolds number <2000 increased viscosity

    9 hypothyroidism all except-rec abortions postmaturity ..........

    10 mc cong anomaly in diabetic mother's child- sacral agenesis
    cong heart ds
    anencephaly

    11 aneuploidy investigstion -????

    12 after genetic testing what is next inv in ?????

    13 mean arterial pressure - distolic+2xsystolic/3 sys+ diastolicx2/3

    14 5-6 ques were repeated fom may 06

    15 toll like receptor ......

    16 in mature cell diff is from embryonic cell-..........

    17 sterptococcus a characterized by novobiocin?????

    18 blistwer on hand turn inlo ulcer stain with -calcofluor white.......

    19 vesicobullous lesion on infant--test used i think vdrl for syphilis

    20 malaria like chills and rigors poisoning is -zn hg arsenic cu

    21 brain not preserved in opc pois volatile organic pois........

    22 b/l cond deafness in 60 yr old tympanogram- a as ad b

    23 lactational amenorrhea prl mediated inh. of gnrh ior fsh.........

    24 bankart lesion

    25 posterior cruciale ligament- prevents postr displacement of tibia........

    26 3yr old difficult in conc. and do not able to maintain relations with friens etc-dx attention deficit,autism,selective learning disability

    27
  10. anees

    anees Guest

    which of the following not an atypical antipsychotics?
    1.thioridazone
    2.clozapine
    3.respiridone
    4.olanzapine??(doubt)



    sexual asphyxia seen in?
    ans-masochism

    Q.post surgical wound-on amikacin+?.on culture gram+,cocci in chain,vanco resistent.
    ans-enterococci faecali
    Q.steroid resistent nephrotic syndrome?
    ans-NPSH





    High circulating levels of lipoprotein a are associated with
    1. liver cirrhosis
    2. atheroscelerosis
    3. nephrotic syndrome
    4. steotosis

    The function of cellular cytochrome C is

    1. apoptosis
    2. electron transport
    3. cell necrosis


    Example of C-C chemokine is
    1. IL-8
    2. Eotaxin
    3. lymphotaxin


    The question on apoptosis was on anti apoptosis so the answer was bcl-xl


    hams test is for PNH
    q1.obsesive compulsive disorder d.o.c
    a.imipramine
    b.fluoxetine.

    ans is fluoxetine
    q2.drug f choice for absence seizures
    ans... valproic acid
    q3.which enzyme wd not be elevated in a case of a young person complaining of yellowing discolouration of stool,icterus and clay colourd stools
    a.gamma glutaryl
    b.glumtamate dehydrogenase
    c.alkaline phospatase
    d.5 nucleotidase
    ans is glutamate dehdrogense
    q4.which does NOT indicate severity of acute pancreatitits{tricky question}
    a.amylase level
    b.calcium level
    c.glucose level
    d.aspartate transaminase
    ans is AMYLASE..... eyes widened its ransons criteria

    ans of cytosloic cytochrome is APOPTOSIS
    mitochondrial is used n ETCn ot cytosolic
  11. mvipul

    mvipul Guest

    i think at it was anti apoptic with choices of bad bix and bcl-xl
    ecosinamic acid-fish oil
    w-3 fatty acid ..... i dont remember the choices exactly but most probab one with dec in ldl is the answer...(3)choice
    xenon-explosive , slow induc and slow release,less lipid soluble,cardiotoxicity, mitochondrial is used n ETCn ot cytosolic

    asha- 1000 popln...
    point sourse epidemic.all except..- rise fast and fall slowly
    null cell mech of axn- porins
    null cel- mhc-1 reduction
    p.rosea- self limiting
  12. krahul

    krahul Guest

    pustule staining- antrax-staining polychromatic
    beeta pleated sheets of amyloid- xray cray crstallography
    beta thal most most common mutation
    multiple myeloma bone scan cold/hot/diffuse cold/hot
    denosumab-osteporosis.. check net confirmed
    hypothyroid c/c preg all but not-pre term
    intradural mri enhansing mass-meningioma lipoma
    head injury most imp prognostic-gloscow coma scale, ct
    bleeding in new born in umblical cord-won willinberd
    head inj - basal cistern compression and parenchymal pin pt bleed diag- contusion, concussion,diffuse axonal injury
    electrical increnment of stimulus -response increase- accomodation/adaption
    carcinoma in situ on on pap next- colposcopy , conization
    5 cm spleen with bleed - portal htn
    values of new test for hb estimation ranging values from 9.2- 12.8 against std value of 10.2-no valididity,not persise
    abotion stck- uterine contraction


    1-long acting beta 2 agonist
    a-orciprenaline
    b-salmeterol##
    c-pirbuterol

    2-6o yr old man with 1 episode of gross haematuria, painles.choice of inv
    a-x ray KUB
    b-usg KUB
    c-urine routine mcroscopy
    d-urine scopy 4 malignant cells


    1-PQLI all except
    std answer--per capita income

    2-repeat qts:::6 tests were done with suspicion of sle 4 were + and 2 -
    what is post test probablity ....?
    ans -it depends on pre test probab , sensitivit and specificity




    acetylation metabol of all exp- metronidazole
    drug not to be used in mrsa staph- cotimoxale
    2nd gen anti h1 all except-?
    1c class anti arrythmatic all ex-?
    long acting beta block - selmerolol

    1-all are class 1c drugs xcept
    a-propafenone
    b-flecainide
    c-tocainide
    d-encainide

    2-choline esterase in fetus most specific for-
    a-open spina bifida
    b-gastroschisis
    c-exomphalos???
  13. Ranjit

    Ranjit Guest

    am sending all i have recalled,irrespective of repitition ,to make them at one(few)place-excuse me for that....-n options given r just to remind u of questions.any corrections,answers,additions are most welcome.--
    1.prodrug-enalapril
    2.mean arterial pressure formula-obviously
    3.adrenaline etc work by which type of channels-steps/ligand gated
    4.apoptosis inhibiting gene-bcl xl
    5.absence seizures-valproic acid
    6.not an atypical antipsychotic
    7.aml worst prognosis-monosomy 7
    8.vsd,polydactyly-which trisomy
    9.not a girdle disease out of the four
    10.ca tongue,4cm -node status-n0/1/2/3
    11.ca in situ of cervix on pap-t/t
    12.best time for orchidopexy
    13.not included in safe strategy of trachoma
    14.not a cause of blindness in india
    15.mother to child hiv transmission prevented by-nevirapine
    16.~most often in which trimester
    17.pancytopenia not seen with acellular marrow in-g6pd/etc
    18.recurrent abortion test suitable-pt/bt/etc
    19.pallor jaundice which test -ve--ggt/glutamyl transferase/etc
    20.for sugar test-anticoagulant-NaF n pot..
    21.specificity measures -PSM
    22.mother having asthma n child with dermatitis--atopic
    23.long acting beta agonist-salmeterol
    24.bulging fontanelle of ccf child..
    25.barret's oesophagus--change occuring
    26.cisternae collapsed-cerebral contusion/laceration/diffuse axonal injury
    27.disease damaging only neurons
    28.multiple myeloma bone scan shows-hot/cold spots/decreased/increased uptake
    29.delusion is related to -thoughts
    30.midline hypoechoic on usg skull-galen's vein malformation?/arachnoid sinus
    31.obsessive compulsive disease t/t-imipramine
    32.best medicine for multiple sclerosis-interferonsetc
    33.dissociative Anaesthesia -ketamine
    34.false about congenital torticollis
    35.not given in h.pylori-amox/mosaprideetc
    36.pqli-per capita income
    37.adjuvant chemo proved in-which cancer
    38.chymotrypsin is -carboxypeptidase/zymogen etc
    39.loading dose a/c to-distribution in body
    40.curve of point source-false-sharp fall n rise/no second peaketc
    41.rheumatoid arthritis-m/i-IgM antibody
    42.tumour of epiphysis-osteoclastoma
    43.red degeneration in which trimester m/c-trrimester/peurpeurum
    44.sexual asphyxia is an example of-masochism
    45.criminal abortion-mechanism-necrosis infection/separation from placenta
    46.in hypertrophic pyloric stenosis-hypo/hyperkalemic acidosis/alkalosis
    47.in acute inflammation-increase in permeability-transient/prolonged immediate/delayed
    48.proof of irreversible cell damage-deposition in mitochondria/its swelling etc
    49.morgagni hernia-rt/lt antr/postr diaphragm
    50.absent uterus in girl with bilateral hernia n primary amenorrhoea-mullerian agenesis/androgen insensitivity etc
    51.hrt cant relieve-osteoporosis/vaginal dryness/hot flushes
    52.a person eating peanuts develops hoarseness stridor-angioneurotic oedema/foreign body bronchus/larynx
    53.t/t of glue ear-myringotomy with ventillation tube
    54.repeated urti t/t-adenoidectomy with grommet insertion
    55.investigation in painless hematuria-urinary cytology for malignant cells
    56.external hemorrhoids true about
    57.study of comparison between costs of asthma medicines consumed n no of patients is example of which type of study-case/reference etc
    58.brain is not spared in which poisoning
    59.malaria like symptoms in which poisoning
    60.not a class 1c antiarrhythmic
    61.agranular endoplasmic reticulum produces-protein/lipid etc
    62.cytosol cytochrome c is useful in which function-apoptosis
    63.amyloidosis beta pleated sheet seen on-xray crystallography
    64.cell wall formation prevented as mechanism by which antibiotic-cefipime
    65.not empirical for treating mrsa-cotrimoxazole
    66.anti TB drug avoided in pregnancy
    67.B.fragilis wrong about it-
    68.cervical vertebra differs from other/lumbar vert-transverse process has foramina/facet over body etc
    69.occulomotor nerve-false about-passing thru inferior meatus/supplying inferior obliqueetc
    70.not a symp of third nerve palsy-lateral rotation
    71.retrobulbar echoic mass with proptosis increasing on bending forwards-orbital ompaloceleetc
    72.golgi tendon-to measure static length of muscle etc
    73.structure not crossing...-aorta/thoracic ductetc
    74.for comparing new test to gold standard best test
    75.turbulence of blood is increased by low density/reynauds below 2000 etc
    76.carcinoids of small bowel true about-commonest in duodenumetc
    77.commonest complication of ileostomy-obstrucion/prolapse etc
    78.non malignant among these-juvenile polyp
    79.familial polyposis screened by-colonoscopy/fibreoptic sigmoidoscopy
    80.active seeking in healthy individuals-screeening
    81.more sitmulus required to cause response-phenomenon-adaptation etc
    82.in schwartz formula-k does not depend on-age etc
    83.the nile blue test for-foetal lung maturity
    84.neonate does not do in response to cold-norepinephrine/shivering etc
    85.the mid spinal lesion on MRI-
    86.anticholinesterase in amniotic fluid represents-open spina bifida/etc
    87.given anaemia picture-tibc decr,serum iron/%concentratin/ferritin increased-anaemia of chr disease/thalassemia minor
    88.spherocytosis ....which test-osmotic fragility
    89.cause of congenital ascitis-ergot etc
    90.blood in vomitus n spleen enlarged-disease possible-portal hypertension
    91.from arterial end of capillary to systemic circulation,transport helped by-high hydrostatic pressure/low oncotic pressure in intersttium/sustemic circulation
    92.difference between pulmonary n systemic circulation-less speed of blood flow/etc
    93.altitude related pulmonary oedema-true about-associated wid pulm htn etc
    94.any trauma physical social etc-disability
    95.true about brachial cyst-m/c arising from 2nd brachai arch,sinus more common than cyst etc
    96.meralgia paresthetica caused by-medial cutaneous nerve etc
    97.mycosis fungoides true about-
    [snip].charcot's joint not a feature of-diabetes etc
    99.earliest detection of foetal abnormalities-nuchal translucency etc
    100.chlorine to purify water measured by-horrock's apparatus etc
    101.not caused by lice-typhuses/q fever
    102.mortalities of two countries compared by-comparing age-specific mortalities etc
    103.all milestones properly covered but child not mixing up-autism etc
    104.nerve... around the neck of fibula
    105.supination not occuring at which joint-radio ulnars/radio carpal
    106.brucellosis not spread by-person to person contact
    107.bilateral tubal block in woman-t/t-tuboplasty
    108.hyperglycemia in later pregnancy-prolonged labouretc
    109.breast milk has which fatty acid-linoleic acid/arachdonic acid
    110.eicosahexoic acid in -fish oil etc
    111.pufa cause-decr in LDL and total cholesterol etc
    112.in iodine deficiency programme ,indicator-neonatal thyroxine level/goitre between 10-19 yrs
    113.for comparing test result,needed is-predicive value and incidence etc
    114.validity and reliability of new test with given values n that of gold standard-10.2
    115.creatinine best test to measure the level
    116.xenon Anaesthesia false about-not quick induction n recoveryetc
    117.hyaluronic acid abundant in-vitreous humour
    118.cataract outreach approach doesnt include-fixed reach hospital surgeries etc
    119.rntcp quick diagnosis of tb-slides of sputum
    120.danasumab antibodies used for treatment of
    121.true among following-nutrient broth is basic media etc
    122...we should culture on-thayer martin media etc
    123.both acute n chronic malnutition by-wt for ht/BMI
    124.child's road map decided by-rate of increase of ht n wt etc
    125.carey coombe's murmur false about -low pitched etc
    126.bleeding from cut umbilical cord-von villebrand disease
    127.stain/medium for fungus...
    128.eye disease of ...out of four names?...
    129.which NSAID metabolised in liver-
    130.in pancreatic cancer not positive/indicator--amylase/glucose etc
    131.not a selective H1-fexofenadine etc
    132.best test for pyelonephritis--
    133.which juice decreases urinary infection
    134.nephrotic range proteinuria- focal segmental glomerulosclerosis
    135.gene mutation least associated with breast cancer..
    136.decreased complement found in all except...
    137.ham's test...
    138.m/c lymphoproliferative dis in post transplant--b/t/nk cells
    139.in pregnancy m/c cardiac mortality-mitral stenosis etc
    140.c-c chemokine-IL8/eotaxin etc
    141.ASHA...
    142.problem village not including-guinea worm disease etc
    143.steroid resistant nephrotic syndrome-NPSH
    144.lipoprotien a associated with atherosclerosis etc
    145.P.rosea-true about-self limiting disease
    146.head injury m/i prognostic-glasglow scale
    147.acetylation metabolism of all drugs except--metro etc
    148.after vanco still positive culture-strepto viridans/enterococcus
    149.[bleep] on skin of newborne--best test/step
    150.aorta above renal artery...
    151....spherocytosis as answer/option
    152...attacks/attaches only those with...HCC 1/HCC2
  14. sabir ali

    sabir ali Guest

    Q1- bankart lesion-?antr labrum
    2-PQLI- per capita income
    3- PUFA-soyabean
    4- worst outcoime in pregnancy-eisenmenger
    5-adjuvant chemotherapy-?esophagus ca
    6-epiphysis-osteoclastoma
    7-chloride demand-horrocks method
    8-sle-6 test-4+,2 -ans-?prior prob of sle n sensitivity n specificity of test
    9-lice not for- Q fever
    10-all icreased in preg-except- periphera vascular resistence

    11-IDDM in late preg- ?postmaturity
    12-achesterase specific for- open spina bifida
    13-red degenratn-2 nd trim
    14-glue ear-?myringotomy +grommet insertion
    15-meralgia paresthetica-?med cut nerve
    16-turbulence flow- decreased density
    17-all metabolised by acetylation?1-inh???????//
    18-eye swelling,mass reducible- ?
    orbital encephalocl
    19-dose gap more in renal disease-?amika\amphotericin b?
    20-transient loss of memory-att(ethionamide/ethambuytol???

    21-IQ-50(child)-?identify colours
    22-child with learning prob+diff in relation making+...-autism
    23-syncope all done except-?pet scan
    24-radioresistent-osteosarcoma
    25-specific neuronal injury?????????supranuclear,cerebral degn?
    26-head injury-sign of trauma+CT-multiple bleeding-?????????cerebral contussion
    27-amyloid B pleated-x ray crystallography
    28-DOC- absence seizure- valproic acid
    29-delusion-disordr of thought
    30- DOC-ocd-fluoxetine
    39- social medicine-a/e-decrease rush of dr for pt
    40-diff betwn embryo growth n adult-????inhibitor cytokines + in adult
    41-NK cell-mech of action???
    42hypotension following trauma- sympathetic loss
    43-constrictive pericarditis in all /except- ac rh fever
    44-23 yr lady with anemia,spherocts-test to be done????
    45-urethral discharge- inv- mc coy
  15. Guest

    Guest Guest

    AIIMS Nov 2006

    top

    hari_cnb
    Guest






    Posted: Tue Nov 14, 2006 8:34 am Post subject: AIIMS Nov 2006

    --------------------------------------------------------------------------------

    Hi..This AIIMS paper had a lot of repeats but still i think the questions were a little tricky. For eg.
    A 26 year old woman with 2 month history of anemia and jaundice with spherocytes in peripheral smear.The next investigation would be
    1.Osmotic fragility
    2.Coombs test
    A lot of my friends had chosen Osmotic fragility, which would have seemed to be right in the first instance.
    Now read the question again and u'll known its autoimmune hemolytic anemia. I think this paper had quite a few traps. Otherwise, it was fine.
  16. in judical hanging not or ligature lies at ..... ant/ post/lat
    2.surgery qns..... rt/ left/ caudal.......rotation
  17. Guest

    Guest Guest

    AIIMS 12 Nov 2006
    Total questions in orthopaedics: 10
    Total questions asked from mastermind orthopaedics : 10



    7) in multiple myeloma bone scan will show
    1. hot nodules
    2. cold nodules
    3. diffuse increase uptake
    4. diffuse decrease uptake

    ans: 4 diffuse decrease uptake


    Refer page number: 51, chapter:2 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher

    *27. Meralgia paresthetica
    1. Lat cut n of thigh
    2. Med cut n of thigh
    3. Genitofemoral n
    4. d.

    ans: 1.Lat cut n of thigh

    Refer page number: 45, chapter:1 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher


    28. Common peroneal nerve is in relation to:
    1. Neck of fibula
    2. b.
    3. c.
    4. d.
    ans; 1 Neck of fibula

    Refer page number:16, chapter:1 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher


    30. Charcot�s joint not seen in:
    1. leprosy
    2. DM
    3. Syringomyelia
    4.

    ans: 3.Syringomyelia


    Refer page number:298 , chapter: 4, mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher

    42. Epiphyseal tumor,
    1. osteoclastoma
    2. chondromyxoid fibroma
    3.


    ans: 1. osteoclastoma


    Refer page number: 367, chapter:5 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher




    85. Muscular dystrophies associated with all except
    a Dystrophinopathies
    b Sarcoglycanopathies
    c. Dysferlinopathies
    d. Calpainopathies

    Refer page number: 128, chapter:3 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher


    86. bankart�s lesion involves stripping of glenoidal labrum from
    1. Anterior part
    2. Anteriosuperior part
    3. Anterioinferior part
    4. Posteriorosuperior part


    ans: 1 Anterior part


    Refer page number:506 , chapter: 8 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher


    101. Duromanab rank ligand is used for treatment of
    1. RA
    2. SLE
    3. osteoporosis
    4. OA

    ans: 3 osteoporosis

    .
    Refer page number:306 , chapter:6 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher


    208. In Ra, antibody formed is
    1. IgM RF
    2. IgG RF
    3. Anti CCP ab
    4. IgA rheumatoid factor

    ans: 1 IgM RF



    Refer page number:309 , chapter:6 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher



    226. The posteior cruciae ligament prevents
    1. Ant. Displacement of the knee joint
    2. posterior displacement of the knee joint
    3. Lateral displacement of the knee joint
    4. medial displacement of the knee joint

    ans: 2 posterior displacement of the knee joint


    Refer page number: 36, chapter:1 , mastermind orthopaedics by DR m m singh , arora publisher
  18. Dr. Mitesh

    Dr. Mitesh Guest

    .a person presents to the emergency with rigors and chills and a clinical picture resembling malaria.which of the following poisoning is likely;
    a- red phosphorus
    b- zinc
    c- arsenic
    d- mercury

    2.which of the following is not used in the treatnment of H.pylori;
    a- amoxixillin
    b-omeprazole
    c- metronidazole
    d-mosapride

    3.drug used in treatment of absence seizures
    a- phenobarbitone
    b-valproic acid
    c-gabapentin
    d-phenytoin

    4.adjuvant chemotherapy is of proven benefit in;
    a- cancer pancreas
    b-cancer gall bladder
    c- cancer colon
    d- cancer oesophagus

    5.which of the following inhibits cell wall synthesis:
    a- tetracycline
    b-ciprofloxacin
    c- erythromycin
    d-cifepim

    6 genetic code is degenarate..... one amino acid can be coded by more than one codon.

    7. mother to child transmission of HIV is prevented by Nevirapine

    8 Ham's test is for GPI anchors (PNH)

    9. NK cells are cytotoxic to cells with decreased or absent expression of MHC class 1 receptors.,

    10. in judicial hanging knot is tied beneath the chin

    11.. meralgia paresthetica is due to lateral cutaneous nerve of thigh ie lateral cutaneous femoral nerve pg 36 harrison 16th

    12.. common peroneal nerve is related to the neck of fibula

    8. most coommon jt involved in pigmented villonodular synovitis is knee jt. pg 2063 harrison

    13. beta pleated sheets- x-ray crystallography

    14. lipoprotein a -- atheroscelerosis

    endemic ascites- pyrrolizidine alkaloids

    15. sexual asphyxia- masochism

    16. cytosolic cyt. c is for apoptosis

    17. example of C-C chemokine- EOTAXIN

    18. chymotrysinogen is carboxypeptidase

    19. DOC for OCD- Floxetine (Clomipramine was not a choice)

    20. stain for anthrax- polychromatic methylene blue

    21. RNTCP- sputum microscopy

    22. vibrio chlorae stimulates adenylate cyclase

    23 specificity- true negatives

    24. ketamine - dissociative Anaesthesia

    25. most specific test for rheumatois arthritis- anti CCP

    26. Prodrug- enalapril

    24. Mean arterial pressure- {SP + (2* DP)}/3

    27. APOPTOSIS inhibiting gene bcl-xl

    28. thioridazine is not an atypical anti-psychotic

    29. DOC for absense seizures- valproic acid (carbamazepine was not a choice)

    30. red degeneration mc in second trimester

    31. tumor in epiphysis- osteoclastoma

    32 PQLI- does not include percapita income

    33.There was a question on Posterior cruciate ligament
    34. Another about Prolactin causing amenorrhoea

    35which juice daily intake prevents UTI?
    a. rasberry
    b. caneberry
    c. orange

    36. NSAID having entero hepatic circulation?
    a)aspirin
    b)phenylbutazone
    c)paracetamol
    d)ibuprofen

    37. newborn is born with [bleep] lesions and also has periostitis..... what r the inv to be done??
    -- hbsag testing
    -- vdrl for both mother and child
    -- mantoux test
    -- the 4rth option was also related to tb diagnosis

    . was suggestive of congenital syphilis so marked the 2nd option


    38. what was the answer for ---
    acid phosphatase is specific for
    -- monocytes
    -- t cellls
    -- b cells

    39. beta thalassemia mutation---??
    --3.7 deletion
    -- intron 1 inversion
    -- intron 22 inversion

    40. regarding socialisation of medicine....
    -- decreased competition among practitioners for clients.
    -- equal utilisation of health services
    --it in itself is adequate for distribution of health services

    41. reagrding the q on hb values....
    a new test gives 9.4, 9.6, 9.8, 12.1, 10.2, 10.8, 9.6.... something like that.......... by colorimetric method it was determined 10.2
    --high validity and high reliability
    -- high v and low r
    -- low v and high r
    -- low v and low r


    42. longest acting b2 agonist--
    -- salmeterol
    -- fenoterol
    -- pirbuterol
    43 . most important prognostic factor in a head injury pt.
    -- age
    -- gcs
    -- ct findings
    -- mode of injury
  19. Dr. Pai

    Dr. Pai Guest

    1&2} specificity is for: ans. true negatives
    3&4}the agent causing dissociative Anaesthesia : ans. ketamine.
    5}which gene mutation is least likely to be associated with breast cancer1. le-fraumenni syndrome
    b. ataxia telengiectasia
    c BRCA1
    d. BRCA 2
    6}Schwartz formula for estimation of GFR in children has a "k" consatnt which is independent of:
    1. method of calculation of S. creatinine
    b. Age
    d renal function
    c. body mass
    7}decreased complement os found in all exept:
    a post strp(infectious) GN
    b mesangiocapillary GN
    c cryoglobunemia
    d SLE
    8}ham's test is for:1. GPI anchors
    b. complement deficiency
    c. Deficiency of spectrin
    d. ?
    9}most common lymphoproliferative disease in post transplant patients iinvolves:

    a. B CELLS
    b T CELLS
    c. NK CELLS
    d. NULL CELLS
    10}in MS the approved therapy is :

    a. Interferon alpha
    b. interferon gamma
    c interferon beta
    d Infliximab

    11}Rheumatoid arthritis is assocaited most importantly with: 1. IgA rheumatoid factor
    a IgG rheumatoid factor
    b. IgM rheumatoid factor
    d anti -CCP
    12}bankart lesion-?antr labrum
    13}PQLI- per capita income
    14} PUFA-soyabean
    15}worst outcoime in pregnancy-eisenmenger
    16}adjuvant chemotherapy-?esophagus ca
    17}epiphysis-osteoclastoma
    18}chloride demand-horrocks method
    19}sle-6 test-4+,2 -ans-?prior prob of sle n sensitivity n specificity of test
    20}lice not for- Q fever
    21}all icreased in preg-except- periphera vascular resistence
    22}IDDM in late preg- ?postmaturity
    23}achesterase specific for- open spina bifida
    24}red degenratn-2 nd trim
    25}glue ear-?myringotomy +grommet insertion
    26}meralgia paresthetica-?med cut nerve
    27}turbulence flow- decreased density
    28}all metabolised by acetylation?1-inh???????//
    29}eye swelling,mass reducible- ?
    orbital encephalocl
    30}dose gap more in renal disease-?amika\amphotericin b?
    31}transient loss of memory-att(ethionamide/ethambuytol???
    32}IQ-50(child)-?identify colours
    33}child with learning prob+diff in relation making+...-autism
    34}syncope all done except-?pet scan
    35}radioresistent-osteosarcoma
    36}specific neuronal injury?????????supranuclear,cerebral degn?
    37}head injury-sign of trauma+CT-multiple bleeding-?????????cerebral contussion
    38}amyloid B pleated-x ray crystallography
    39}DOC- absence seizure- valproic acid
    40}delusion-disordr of thought
    41}DOC-ocd-fluoxetine
    42}prodrug-enalapril
    43}mean arterial pressure formula-obviously
    44}adrenaline etc work by which type of channels-steps/ligand gated
    45}apoptosis inhibiting gene-bcl x
    46}absence seizures-valproic acid
    47}.not an atypical antipsychotic
    48}aml worst prognosis-monosomy 7
    49}vsd,polydactyly-which trisomy
    50}not a girdle disease out of the four
    51}ca tongue,4cm -node status-n0/1/2/3
    52}ca in situ of cervix on pap-t/t
    53}best time for orchidopexy
    54}not included in safe strategy of trachoma
    55}.not a cause of blindness in india
    56}mother to child hiv transmission prevented by-nevirapine
    57}.~most often in which trimester
    58}.pancytopenia not seen with acellular marrow in-g6pd/etc
    59}recurrent abortion test suitable-pt/bt/etc
    60}pallor jaundice which test -ve--ggt/glutamyl transferase/etc
    61}for sugar test-anticoagulant-NaF n pot..
    62}mother having asthma n child with dermatitis--atopic
    63}long acting beta agonist-salmeterol
    64}bulging fontanelle of ccf child..
    65}barret's oesophagus--change occuring
    66}cisternae collapsed-cerebral contusion/laceration/diffuse axonal injury
    67}disease damaging only neurons
    68}multiple myeloma bone scan shows-hot/cold spots/decreased/increased uptake
    69}midline hypoechoic on usg skull-galen's vein malformation?/arachnoid sinus

    70}obsessive compulsive disease t/t-imipramine
    71}best medicine for multiple sclerosis-interferonsetc
    72}false about congenital torticollis
    73}not given in h.pylori-amox/mosaprideetc
    74}chymotrypsin is -carboxypeptidase/zymogen etc
    75}loading dose a/c to-distribution in body
    76}curve of point source-false-sharp fall n rise/no second peaketc
    77}red degeneration in which trimester m/c-trrimester/peurpeurum
    78}sexual asphyxia is an example of-masochism
    79}criminal abortion-mechanism-necrosis infection/separation from placenta
    80}in hypertrophic pyloric stenosis-hypo/hyperkalemic acidosis/alkalosis
    81}in acute inflammation-increase in permeability-transient/prolonged immediate/delayed
    82}proof of irreversible cell damage-deposition in mitochondria/its swelling etc
    83}.morgagni hernia-rt/lt antr/postr diaphragm
    84}absent uterus in girl with bilateral hernia n primary amenorrhoea-mullerian agenesis/androgen insensitivity
    85}hrt cant relieve-osteoporosis/vaginal dryness/hot flushes
    86}a person eating peanuts develops hoarseness stridor-angioneurotic oedema/foreign body bronchus/larynx
    87}t/t of glue ear-myringotomy with ventillation tube
    88}repeated urti t/t-adenoidectomy with grommet insertion
    89}investigation in painless hematuria-urinary cytology for malignant cells
    90}.external hemorrhoids true about
    91}study of comparison between costs of asthma medicines consumed n no of patients is example of which type of study-case/reference etc
    92}brain is not spared in which poisoning
    93}malaria like symptoms in which poisoning
    94}not a class 1c antiarrhythmic
    95}agranular endoplasmic reticulum produces-protein/lipid etc
    96}cytosol cytochrome c is useful in which function-apoptosis
    97}cell wall formation prevented as mechanism by which antibiotic-cefipime
    [snip]}not empirical for treating mrsa-cotrimoxazole
    99}anti TB drug avoided in pregnancy
    100}B.fragilis wrong about it-
    101}cervical vertebra differs from other/lumbar vert-transverse process has foramina/facet over body etc
    102}occulomotor nerve-false about-passing thru inferior meatus/supplying inferior obliqueetc
    103}not a symp of third nerve palsy-lateral rotation
    104}.retrobulbar echoic mass with proptosis increasing on bending forwards-orbital ompaloceleetc
    105}golgi tendon-to measure static length of muscle etc
    106}structure not crossing...-aorta/thoracic ductetc
    107}for comparing new test to gold standard best test
    108}carcinoids of small bowel true about-commonest in duodenumetc
    109}commonest complication of ileostomy-obstrucion/prolapse etc
    110}.non malignant among these-juvenile polyp
    111}familial polyposis screened by-colonoscopy/fibreoptic sigmoidoscopy
    112}active seeking in healthy individuals-screeening
    113}more sitmulus required to cause response-phenomenon-adaptation etc
    114}.the nile blue test for-foetal lung maturity
    115}neonate does not do in response to cold-norepinephrine/shivering etc
    116}the mid spinal lesion on MRI-
    117}anticholinesterase in amniotic fluid represents-open spina bifida/etc
    118}.given anaemia picture-tibc decr,serum iron/%concentratin/ferritin increased-anaemia of chr disease/thalassemia minor
    119}.spherocytosis ....which test-osmotic fragility
    120}blood in vomitus n spleen enlarged-disease possible-portal hypertension
    121}from arterial end of capillary to systemic circulation,transport helped by-high hydrostatic pressure/low oncotic pressure in intersttium/sustemic circulation
    122}difference between pulmonary n systemic circulation-less speed of blood flow/etc
    123}altitude related pulmonary oedema-true about-associated wid pulm htn etc
    123}any trauma physical social etc-disability
    124}true about brachial cyst-m/c arising from 2nd brachai arch,sinus more common than cyst etc
    125}mycosis fungoides true about-
    126}snip].charcot's joint not a feature of-diabetes
    127}earliest detection of foetal abnormalities-nuchal translucency etc
    128}chlorine to purify water measured by-horrock's apparatus etc
    129}not caused by lice-typhuses/q fever
    130}mortalities of two countries compared by-comparing age-specific mortalities etc
    131}nerve... around the neck of fibula
    132}supination not occuring at which joint-radio ulnars/radio carpal
    133}brucellosis not spread by-person to person contact
    134}bilateral tubal block in woman-t/t-tuboplasty
    135}breast milk has which fatty acid-linoleic acid/arachdonic acid
    136}eicosahexoic acid in -fish oil etc
    137}pufa cause-decr in LDL and total cholesterol etc
    138}in iodine deficiency programme ,indicator-neonatal thyroxine level/goitre between 10-19 yrs
    139}for comparing test result,needed is-predicive value and incidence etc
    140}creatinine best test to measure the level
    141}xenon Anaesthesia false about-not quick induction n recoveryetc
    142}hyaluronic acid abundant in-vitreous humour
    143}cataract outreach approach doesnt include-fixed reach hospital surgeries etc
    144}rntcp quick diagnosis of tb-slides of sputum
    145}danasumab antibodies used for treatment of
    146}.true among following-nutrient broth is basic media etc
    147}we should culture on-thayer martin media etc
    148}both acute n chronic malnutition by-wt for ht/BMI
    149}child's road map decided by-rate of increase of ht n wt etc
    150}carey coombe's murmur false about -low pitched etc
    151}bleeding from cut umbilical cord-von villebrand disease
    152}stain/medium for fungus...
    153}eye disease of ...out of four names?...
    154}which NSAID metabolised in liver-
    155}in pancreatic cancer not positive/indicator--amylase/glucose etc
    156}not a selective H1-fexofenadine etc
    157}best test for pyelonephritis--
    158}which juice decreases urinary infection
    159}nephrotic range proteinuria- focal segmental glomerulosclerosis
    160}m/c lymphoproliferative dis in post transplant--b/t/nk cells
    161}.c-c chemokine-IL8/eotaxin etc
    162}problem village not including-guinea worm disease etc
    163}steroid resistant nephrotic syndrome-NPSH
    164}lipoprotien a associated with atherosclerosis etc
    165}P.rosea-true about-self limiting disease
    166}head injury m/i prognostic-glasglow scale
    167}after vanco still positive culture-strepto viridans/enterococcus
    168}.[bleep] on skin of newborne--best test/step
    169}aorta above renal artery...
    170}spherocytosis as answer/option
    171}attacks/attaches only those with...HCC 1/HCC2
    172}on anesthesia,dipping in EEG-?early hypoxia
    173}-neck swelling+tongue swelling+...after taking pea nut-?angioneurotic edema
    174} what is ASHA in SPM?
    175}pustule staining- antrax-staining polychromatic
    176}6o yr old man with 1 episode of gross haematuria, painles.choice of inv a-x ray KUB
    b-usg KUB
    c-urine routine mcroscopy
    d-urine scopy 4 malignant cells
    177}acetylation metabol of all exp- metronidazole
    178}ACID PHOSPHATASE IS SPECIFIC FOR
    1.MONOCYTES
    2.B CELL
    3.T CELL
    4.MYELOCYTES
    179}judicial hanging . place of knot
    180}hypothermia effects.......
    181}chlamydia........ culture n morphology...........
    182}diff betwn embryo growth n adult-????inhibitor cytokines + in adult
    183}hypotension following trauma- sympathetic loss
    184}urethral discharge- inv- mc coy
    185}which does not cause obstruction to the after coming head?
    hydrocephalus
    after coming head of breach
    placenta previa
    186}.adenylate cyclase is activated by-cholera
    187}cyber green dye is used 4-pcr
    188}BDZantagonist flumazenil
    189}mutation of alpha5 chain of type 3 cool-alport syn
    190}mc site of vilonodular synovitis knee
    191}all r tru abt torticoolis ex resolute spontaneosly
    192}impedance audiometry finding in otosclerosis
    193}One gene,mult effect-pleiotropy\penetrance\pseudodom\?
    194}IVC obstrn leads to collateral betn.-superior&inf epigastric,iliolumbar&post intercostal,azygos&?
    195}genetic code is degenarate..... one amino acid can be coded by more than one codon.
    196}zinc finger motiff
    197}beta thalassemia mutation---??
    --3.7 deletion
    -- intron 1 inversion
    -- intron 22 inversion
    -- 690 bp something
    _________________
    198}regarding socialisation of medicine....
    -- decreased competition among practitioners for clients.
    -- equal utilisation of health services
    --it in itself is adequate for distribution of health services
    -- dont recollect
    199}reagrding the q on hb values....
    a new test gives 9.4, 9.6, 9.8, 12.1, 10.2, 10.8, 9.6.... something like that.......... by colorimetric method it was determined 10.2
    --high validity and high reliability
    -- high v and low r
    -- low v and high r
    -- low v and low r
    200}acid phosphatase is specific for
    -- monocytes
    -- t cellls
    -- b cells
    -- myelocytes
  20. Dr. Naina

    Dr. Naina Guest

    AIIMS NOV 2006 PAPER

    1) NK cells acts on virus infected cells which are
    a. which express MHC -1
    b. which doent express MHC -1
    C. which express MHC - 2
    d. which doesnot express MHC - 2

    2)in acute inflammation endothelial cells retractions causes
    a. immediate transient increse in permeability
    b. immediate prolonged increase in permeability
    c. late transient increase in permeability
    d. late prolonged increase in permeability

    3) a patient presented with cough with expectoration sputum culture shows gram negative organisms from only charcol extract agar, the organism is
    a. listeria monocytogens
    b. M. catarrhalis
    c. B. malli/psudomalli
    d. legionella

    4) lipoprotein A predisposes to
    a. nephrotic syndrome
    b. liver cirrhosis
    c. atherosclerosis


    *) ASHA (activated social health activist) are part of which program
    a. national mental health program
    b. replaces anganwadi worker in ICDS program
    c. for 1000 population there is one ASHA worker
    d. from recent health policy of 2001, they are the part of social and sanitation management

    6) Pitryriasis rosea is a
    a. chronic replapsing disease
    b. it is an auto immune disease
    c. caused by dermato phyte
    d. self resolving


    7) in multiple myeloma bone scan will show
    a. hot nodules
    b. cold nodules
    c. diffuse increase uptake
    d. diffuse decrease uptake

    8) specificity in a screening test means
    a. true positive
    b. false positive
    c. true negative
    d. false negative


    9) the drug which causes dissociative anestheia
    a. ketamine
    b. propofol
    c. midazolam
    d. diazepam


    10) a patient with history of recurrent abortion, the investigation required for this patiernt
    a. PT
    b PTT
    c. anti russel viper snake venum
    c. fibrinogen levels

    11) a thirty year old female with history of progressive hearing loss, which became profound with pregnancy the tympanogram we will get which curve
    a. A
    b. B
    c. As
    d. Ad

    *12) delusion is a disorder of
    a. thought
    b. perception
    c. insight
    d. cognition

    13) the drug of choice for obsessive compulsive disorder?
    a. olanzepin
    b. fluoxetin
    c. haloperidol
    d. thioridazine

    14) which of the drung is not an atypical anti psychotic?
    a. thoridazine
    b. riseperidone
    c. clozapine
    d. olanzepine

    15)naltrexone is used
    a. for opiod overdose
    b. to cover the withdrawal symptoms


    16)which is not a second generation H-1 antagonist
    a. acrivastatin
    b. loratidin
    c. fexofenadine
    d. cyclizine

    17)the mechanisms of phagocytosis of bacteria infected cells by NK cells is
    a. peforin?


    18) efficiency of the program for iodine deficiency disorders against hypothyrodism can be assesed by
    a. neonatal thyroxin levels
    b. goiter in pregnancy
    c. goiter in age group of 12 to 18 levels
    d. soil iodine levels


    19. in threshold level if we slowly  stimulus is:
    a. Adaptation
    b. Accommodation
    c. Electrotonus
    d. REFRACTORINESS

    20. Statistical analysis can be best correlated b/w lab reports of a new test & gold standard test by:
    a. Correlation
    b. Regression


    21. Blood creatinine accurate diagnosis by:
    a. Kinetic Jappes
    b. Jappes test
    c. Enzyme assay


    22. All are true about communicability of malaria except:
    a. Gametocyte in 4-5 days in blood in P. vivax.
    b. Gametocyte in 10-12 days in blood in P. falciparun
    c. Initially, less gametoaytes,  with time


    23. Which of the following dose not fall in to problem village:
    a. where water is not available with in 1.6 km
    b. where there is risk of dracunculiosis
    c. where water is not available at depth of 15 m
    d. where water has impurities containing salts,

    24. Active scarch for cause in apparently healthy individuals is:
    a. Notification
    b. Screening
    c. Surveillance
    d. Case finding

    25. Trachoma-SAFE all true except:
    a. Screening
    b. Anti biotics
    c. Face wash
    d. Environment

    26. Two different germ cell liver presented in a single individual from 2/more zygotes
    a. Chimerism
    b. Mosaicism
    c. Segregation


    27. Meralgia paresthetica
    a. Lat cut nerve of thigh
    b. Med cut nerve of thigh
    c. Genitofemoral nerve


    28. Common peroneal nerve is in relation to:
    a. Neck of fibula


    29. Supination & pronation doesn’t take placeat
    a. Sup. radioulnar joint
    b. Middle radioulnar joint
    c. Inferior radioulnar joint
    d. Radiocarpal joint

    30. Charcot’s joint not seen in:
    a. leprosy
    b. DM
    c. Syringomyelia


    *31. Female with pri. ameno with B/L ing hernia with absent of pubic hair with (n) 2o sexual characters 
    a. Androgen insensitivity syndrome
    b. Muellarian agenesis
    c. Turner’s syndrome


    32. 2nd generation H1 antagonist are all except:
    a. Fexofenadine
    b. Acrivastine
    c. Loratidine
    d. Cyclizine

    33. H. Pylori Px all except:
    a. Amoxicillin
    b. Omeprazole
    c. Metronidazole

    *34. Lice is not a vector in:
    a. Q fever
    b. Trench fever
    c. Epidemic typhus
    d. Relapsing fever

    35. Breast C/A least seen in (risk least)
    a. BRCA 1
    b. BRCA 2
    c. Lifraumeni syndrome
    d. Ataxia telangiectasia

    *36. Pregnancy B/L deafness, impedence audiometry 
    a. As curve
    b. Ad
    c. b
    d. a

    37. Undescended testis Rx (orchiopexy) 
    a. Neonate
    b. 1-2 yrs
    c. 5 yrs
    d. puberty

    *38. Constrictive pericarditis rarest in:
    a. Tuberculous effusion
    b. Staph effusion
    c. post surgical
    d. CRF

    39. Umbilical bleeding in newborn is seen in:
    a. VWD
    b. Factor 10 deficiency
    c. Glanznam thrombasthenia
    d. Bernard soulier syndrome

    40. Sexual asphyxia
    a. Masochism,
    b. Voyeurism
    c. Sadism

    41. Pustule an back of hand  ulcer  discharge  staining
    a. polychrome methylene blue
    b. Modified Kinyoun stain
    c. Pas
    d.

    42. Epiphyseal tumor,
    a. osteoclastoma
    b chondromyxoid fibroma
    c.
    d.

    43. In fetal & embryonic cells, dinision uninhibited, in adults cells not seen:
    a. Infetal cells, protease absent for degrading cyclin DK
    b. In adult cells (-) of cyclins DK present entering into S phase
    c.
    d.

    44. Long acting  agonist
    a. Orciprenaline
    b. Salmeterol
    c. ……… terol
    d.

    *45. Prodrug is
    a. Enalapril
    b.
    c.
    d.


    46. Endemic ascites is associated with
    a. Sanguinarine
    b. Aflatoxin
    c. Pylorrizidine alkacoids
    d. Ergot

    47. Amyloid  pleated sheet is confirmed by
    a. Scanning electron microscopy
    b. x-ray crystallography
    c. Apple green florescence in congo red staining
    d. Polarizing electron microscope

    48. In blood sample, Hb, eshma done 10 hrs
    9.5, 9.2, 9.4 9.7, 10.2, 12.1, 10.5, 10.3, 9.6, 9.9
    accurate valve – 10.2 by standard
    a. High validity , high reliabity
    b. Low validity , low relibity
    c. low validity, high rehabity
    d. high validity, low raliabity

    49. Which drug act on Cell wall
    a. Cefepime
    b. Erythromycin
    c. Tetracycline
    d. Lomefloxacin

    *50. HIV transmission M/C
    a. During delivery
    b. I Trimester
    c. II Trimester
    d. III Trimester

    *51. In HIV with pregnancy which drug is given to treat a fetus developing HIV following transmission from mother?
    a. Lamivudine
    b. Starudine
    c. Nevirapine
    d.

    52. For stopping hemopump supernal artery
    a. Coeliac trunk
    b. Left renal artery
    c. Position
    d.

    53. Schwartz method of GFR in children is independent of
    a. Body mass
    b. Age
    c. renal f
    d.

    *54. Long term malnutrition
    a. MAC
    b. Body wt
    c. Body wt & linear growth
    d.

    55. Carcinoid of true except?
    a. Small intestine
    b. M/C tumor of small bowel
    c. M/C site is duodenum
    d. Carcinoid is small intestine is associated with lung carcinoid


    56. Polyp not associated with malignancy is
    a. Juvehile polyp
    b. Junevile polyposis
    c. FAP
    d. PTS

    *57. PAP smear carcinoma in situ is diagnosed next logical step is:
    a. Colposcopy & biopsy
    b. Conization
    c. Total hysterectomy
    d.

    58. Following genetic counselling in a family for FPC next screening test ---
    a. APC gene
    b. Flexible sigmoidoscopy
    c. Colonoscopy
    d.

    59. In preg with hypothyroidism not seen
    a. PIH
    b. Preterm
    c. Polyhy dramnios
    d. Recure abortions

    60. Turbulence of blood flow is more if
    a.  velocity
    b.  dia
    c. Reynold no < 2000
    d.

    61. Acute pancreatitis severity associated with all except:
    a. Glucose
    b. Ca++
    c. Amylase
    d. Transaminases

    62. VSD, B/L small eyes, cleft lip, cleft palate is associated with:
    a. Trisomy 18
    b. Trisomy 13
    c. Trisomy 21
    d.

    63. Chills & rigors like malaria occurs in which poisoning
    a. Arsenic
    b. Red P
    c. Mg Pensioning
    d.

    64. For renal stone what helps
    a. Raspberry juice
    b. Grape
    c. Orange
    d. Craneberry juice

    65. Transient amneria loss of memory
    a. Ethionamide
    b. Z
    c. H
    d. R

    66. M/C in DM with pregnancy is
    a. NTD’s
    b. Cardiovascular anomalies
    c. Congenital malformations
    d.

    67. Hyperglycemia in late pregnancy associated with
    a. Macrosomia
    b. Post inaturnty
    c. IUGR
    d. Cong abnormalies

    68.  thalassemia, M/C chromosomal abnormality.
    a. 6/9 dele
    b. 3.7 dele

    69. S. Fe  , S. ferritin , TIBC , % saturation 
    a. Siderblastic anemia
    b. A of chronic disease
    c. Fe def anemia
    d.


    70. AML poor prognosis associated
    a. Monosomy 7
    b. Inv. 16
    c. t (8, 21)
    d. CELLS with normal genotype


    71. Childhood blindness associated with all except:
    a. Glaucoma
    b. Malnutrition
    c. Chr. Dacryocystitis
    d. Ophthalmia neonatorum

    72. CV punc abnormality
    a. RA
    b. AS
    c. Barilan gsympomatic invergnaha
    d.

    73. Retinal transmission is:
    a. Best syndrome
    b. Bridel
    c. B. K
    d. Glane a pathy

    74. Trgone of bladder, not true 
    a. Smooth mucosa
    b. Loosely attached to underlying muscle
    c. Transitional epithelium lines it
    d. It is a remant of mesonephric duct opening into post grogenital sinus

    75. C- C chemokines is:
    a. Eotaxin,
    b. ILE
    c.
    d.


    *76. Ham’s test for
    a. Mannose binding protein
    b. GPI anchor
    c. Spherocytosis
    d. PNH

    *77. Brucellosis can be transmitted by all of the following modes, except:
    a. Contact with infected placenta
    b. Ingestion of raw vegetables from infected farms
    c. Person to person transmission
    d. Inhalation of infected dust or aerosol

    *78. Lice are not the vectors of:
    a. Relapsing fever
    b. Q fever
    c. Trench fever
    d. Epidemic typhus

    *79. Direct standardization is used to compare the mortality rates between two countries. This is done because of the difference in:
    a. Causes of death
    b. Numerators
    c. Age distributions
    d. Denominators

    *80. Which one of the following method is used for the estimation of the chlorine demand of water?
    a. Chlorometer
    b. Horrock’s apparatus
    c. Berkfeld filter
    d. Double pot method

    *81. You have diagnosed a patient clinically as having SLE and ordered 6 tests. Out of which 4 tests have come positive and 2 are negative. To determine the probability of SLE at this point, you need to know:
    a. Prior probability of SLE; sensitivity and specificity of each test
    b. Incidence of SLE and predicitive value of each test
    c. Incidence and prevalence of SLE
    d. Relative risk of SLE in this patient

    82. A patient admitted to an ICU is on central venous line for the last one week. He is on ceftazidime and amikacin. After 7 days of antibiotics he develops a spike of fever an his blood culture is positive for gram positive cocci in chains, which are catalase negative. Following this, vancomycin was started but the culture remained positive for the same organism even after 2 weeks of therapy. The most likely organism causing infection is:
    a. Staphylococcus aureus
    b. Viridans streptococci
    c. Enterococcus faecalis
    d. Coagulase negative staphylococcus

    83. With reference to bacterioides fragilis the following statements are true, except:
    a. B. fragilis is the same frequent anaerobe isolated from clinical samples
    b. B. fragilis is not uniformaly sensitive to metronidazole
    c. The lipopolysaccharide formed by B. fragilis is structurally and functionally different from the conventional endotoxin
    d. Shock and disseminated intravascular coagulation are common in bacteroides bacteremia

    *84. Treatment of choice for glue ear is
    a Medical treatment
    b Myringotomy with grommet
    c Myringotomy

    85. Muscular dystrophies associated with all except
    a Dystrophinopathies
    b Sarcoglycanopathies
    c. Dysferlinopathies
    d. Calpainopathies

    86. bankart’s lesion involves stripping of glenoidal labrum from
    a. Anterior part
    b. Anteriosuperior part
    c. Anterioinferior part
    d. Posteriorosuperior part

    *87. In which of the following heart disease maternal mortality is found to be highest?
    a. Elesenmenger’s complex
    b. Coarctation of aorta
    c. Mitral stenosis
    d. Aortic stenosis

    88. about oculomotor nerve true is all except
    a. Causes constriction of pupil
    b. Carries postganglionic parasympathetic fibres
    c. Supplies inferior oblique muscle

    *89. Oculomotor n. Palsy, doesn’t lead of:
    a. Miosis
    b. Ptosis
    c. Lateral deviation of eye
    d. Diplopia

    90. Steroid resistant NS associated with which gene
    a. NPSHI
    b. PAX
    c. HOX II

    *91. Nephrotic range proteinuria occurs in
    a. Focal segmental glomerulosclerosis
    b. Nodular glomerulosclerosis
    c. Membranous glomerulosclerosis
    d.


    92.In 1st TM aneuplady is  by:
    a. Nuchal transtnency
    b. CRL
    c.
    d.

    93. PUFA consumption associated with
    a. Low chol, low LDL chol
    b. Low chol, high LDL chol
    c.
    d.

    94. Eicosapentaenoic is maximum is
    a. Soyabeans
    b. Corn oil
    c. Fish oil
    d.

    95. Mother – breast milk contains
    a. Docosahexaenoic with
    b. Linoleic acid
    c. Arachidonic acid
    d.


    96. For revised cataract surgeries all are approaches except:
    a. Uniform Disl but
    b. Regular follow up
    c. Fixed place surgical treatment
    d. mobile surgical camps

    97. NA, Adr, Seroturim dopamine
    a. Fair pass gated R
    b. Are pass gated R
    c. Seven pass Gated R
    d. Ligand pass gated R

    98. Collagen type IV 5 chain  helps in ‘’
    a. Thin basement membrane disease
    b. Alport syndrome
    c.
    d.

    99. Post cmciate lig
    a. Prevent post
    b. Desplacement of Tibia

    100. Serum Ta 140, LDL-600
    a. Tender xanthomas
    b. Plantar xanthomas
    c. Tuberoeruptive xanthomas
    d. Lipemia retinalis

    101. Duromanab – RA SLE osteoporosis
    OA
    a. Dosemomab a monoclona
    b. Antibody, that combines
    c. Rank with rank ligand is used for treatment of
    d.


    102. MRSA all given except:
    a. Vancomycin
    b. Cotrimoxazole
    c. Cefactor
    d. Ciprofloxalin

    103. Pus cells true but organism absent on grams stain is:
    a. Chlamydia
    b. Gonorrhoea
    c.
    d.

    104. Absence seizers drug of choice is:
    a. Gabapentine
    b. Topiramate
    c. Phenytoin
    d. valproic acid

    105. Class Ic antiarrhythmic
    a. Encainide Flecainide
    b. Tocainide
    c. Propafename
    d.

    106. In a study consum of antiasthmatic drug &  death seen in UK is seen from 1960 – 1975
    a. Exp-study
    b. Cohort
    c. Ecological
    d. Case reference study

    107. Best study
    a. Ranadamsed CT densle blinod
    b. Retrospective cohort study
    c.
    d.


    108. Child preseting with obst jaundice all  except:
    a. Gamma Glutamyl transferase
    b. Glutamate dehydrogenase
    c. Alk phosphatase
    d. 5’ nucleosidase

    *109. Any loss or abnormality of psychological, physiological or anatomical structure or function:
    a. Impairment
    b. Disability
    c. Handicap
    d.

    110. In arterial end of cap, filbra is d/t
    a. Low oncotic pr of capillary
    b. low oncotic pr of intersituna
    c. high hydrostatic pr of intersitur
    d. high hydrostatic pr of cap

    111. Acid phosphatase stains
    a. Monocyte
    b. B Lymphocyte
    c. T Lymphocyte
    d. Myelocyte

    112. Cy Br. Green Dye is used for:
    a. HLPR
    b. Immunofluorescent
    c. PCR
    d. ELISA

    *113. Pancytopemia with bone marrow cellularity all except:
    a. G6PD def.
    b. Myelodysplasia
    c. PNH
    d. Megaloblastic anemia

    114. In Ra antibody found is:
    a. IgM RF
    b. Anticep antibodies
    c. IgG AB
    d.

    115. Anti apoptotic gene is:
    a. BAX
    b. BAD
    c. BCL – XL
    d.

    116. Only neuron involved in
    a. spinocerebellar ataxia
    b. Progressine supramuclear palsy
    c.
    d.

    *117. Doc in OCD –
    a. Imipramine
    b. Fluoxetine

    118. No haematoma in CT scan only basilar compression multiple focal hemo. Spots in brain panenclyma, Pt has sugar of Ext. ing and unconscious
    a. urebral cantusion
    b. urebral lacera
    c. mulliple infarcts
    d. Diffuse exanal ing

    119. True is
    a. agar for nutrition
    b. Nutrient broth basal
    c. Choc. Gas is selective
    d. When selective agent added to solidmed  enrichment

    120. Hypothermia associated with all except:
    a. Cendiac arrythma
    b. peri. Resistance
    c. Impaired renal function
    d.

    121. M/C site of pigmented villonodular synovitis
    a. Ankle
    b. Shoulder
    c. Knee
    d.

    122. Retro orbital tumor / mass proptosis
    a. No brnit / thriu
    b. en bending forward,
    c. compressible

    123. Echogene hypoechoene mass true is
    a. orbital encephalocele
    b. orbital varix
    c. neurofibromatosis
    d. av fistula

    124. Cong. Torticollis true is all except:
    a. 2/3 cases, sternomastoid mass palpable
    b. Plagiocephaly
    c. Spontaneous resolution
    d. Always associated with breech presentation

    125. Mycosis fungoides not true
    a. M/C cutaneons lymphama
    b. Paubier’s abscess
    c. curable
    d. Erythroderma present

    126. Acetycation is mechanism for all except:
    a. INH
    b. Procainamide
    c. Dapsone
    d. Me tochlopramde

    127. Bullous lesion in newborn, periostiis test to be done in mother is:
    a. Mother test
    b. VDRL
    c.
    d.

    128. Loading dose depends on:
    a. Ronte of aden
    b. Clearance
    c. Volume of distribution
    d. t ½

    129. Most chemo resistent
    a. Synonal saccoma
    b. Osteosancema
    c. Malig fibram histocylosema
    d. Sarcoma

    130. Depressed EEG drugs
    a. Ketamine
    b. Hypothermia
    c. Early hypoxia
    d.

    131. Small bowel concinod is:
    a. Commonest tumor of small bowel
    b. Most common site for caveinaid is decodenum
    c.
    d.

    132. Hypoten occury during S. cord injury is due to:
    a. Loss of panasym (-)
    b. Loss of sym (-)
    c. Vasovagal synlope
    d. Orthostatic hypotension

    133. For syncope – least diagnostic will be
    a. Pet scan
    b. Electrophysiologial test
    c. Till table test
    d. Holter monitdring test

    134. Fungus is biopsy stain is:
    a. Maner
    b. Alzarian red
    c. Pas
    d. Polychrome methylen blue

    135. Doc in multiple sclerosis
    a. IFN 
    b. IFN 
    c. IFN 
    d. Intiliximab

    136. Newborn with CHF not respending to Rx
    a. transcianial hypolchic
    b. midline mass
    c. enlarged left ventricle
    d. arachanid cyst

    *137. A chlild 3 yrs doesn’t interact, speech difficulty normal milestones plays alone difficult to corelatate relates
    a. Autish
    b. Mental retardation
    c. Specific learning disability

    138. In high attitude, pulmonary oeduma:
    a. Not exacerbated by exercise
    b. Related to pulmonary oedema
    c. Occurs only in unacclimatized person
    d.

    139. In hormone replacement therapy all occur except:
    a. hot flushes
    b. coronary vascular disease
    c.
    d.

    140. Uterine prolapse prevented by all except:
    a. Utero sacral ligament
    b. Broad
    c. Pubococcygeal
    d. Mackenrodt

    141. Which of following pigments are involved in free radical injury
    a. Lipofuscin
    b. Melamin
    c. Prilirubin
    d. Hematin

    *142. Which bacteria acts by mechanism of CAMP antivation
    Ans: V. cholerae

    143. Young man, uretheral discharge which has no organism but only pus cells. Diagnosis should be done on:
    a. Thiragen martin
    b. Mc coy cell

    144. A person consumer peanut, following which he has sudden hoarseness, stridor
    Ans: Angioneurotic odeum

    *145. H/O of asthama in mother, her child has severe itching, sudden onset macule, papule  in summer:
    a. Atopic dermatites
    b. Infections eczematoid dermatitis

    146. Creatimine clearance < 10 mg%, which is not given
    a. Amikacin
    b. Rifampicin
    c. Vancomycin
    d. Amphotericin


    147. In fibroid red degeneration occur in:
    a. Ist trimester
    b. IInd
    c. IIIrd
    d. Puerperium

    *148. Drug for long term maintenance of morphine with drawl
    a. Methadone

    *149. Benzodiazepnic antagonist
    a. Flumazenil

    150. Cervical vertebral can be easily differentiated from thorasic vertebral by:
    a. Foramen trans vertarium

    151. Barret oesophagus is diagnosed by:
    a. Intestnial metaplasia
    b. Squamous metaplasia
    c. Columnar metaplasia

    152. A child presents with B/L deafness and recurrent VRTI. Which surgery should be done
    a. Adenoidectomy
    b. Adenoidectomy with grommet
    c. Myrnigotomy with grommet

    *153. Which ATT not given in pregnancy:
    a. S b. H
    c. Z d. R

    *154. Prognosis in head injury is best given by:
    a. GC scale
    b. CT head
    c. age of patient

    155. Morgagian hernia passer through
    a. Post left part of diaphragm
    b. Post right part of diaphragm
    c. Ant left part of diaphragm
    d. Ant right part of diaphragm

    156. Post transplant lympho-proliferative lymphemia cells are:
    a. NK cell
    b. Nall cell
    c. T cell
    d. B cell

    157.  hemolytic streptococcus URTI, to prove:
    a. Bacitracin sensitivity
    b. Optochin sensitivity
    c. Bile solubility
    d. Catalase positivity

    158. 25-yrs-old female, LL weakness, spacticity, urinary hesitancy, middorsal intradural enhancing mass seen in MRI o/e dorsal myelopathy
    a. Intradural lipoma
    b. Meningoma
    c. Dermoid cyst
    d. Neuroepithelial cyst

    159. Hyaluromic acid is found in:
    a. Vitreous humour
    b.

    160. Adjunct chemotherapy has a definite role in cancer of a. Oerophagus
    b. Colon

    *161. Metabolic abnormality seen in congemital pyloric stenosis
    a. Hypokalemic metabolic alkalosis

    *162. A patient present with massive hematemesis with spleen enlarge:
    a. PHT
    b. Duodenal ulcer
    c. Gastric ulcer

    *163. Carey coomb murmur all is true except:
    a. AR
    b. Diastolic
    c. Low pitched
    d. acute rheumatic fever

    164. Fungus is biopsy, stain is:
    a. Polychrome methylene blue
    b. PAS
    c. Alzarin red
    d. Manson

    165. True about branchial cyst
    a. Associated with 2nd arch
    b. Branchial sinus is more common
    c. During surgery removal of branchial is not necessary


    166. Which passes posterior to diaphragm
    a. Aorta
    b. Thorasic duct
    c. Azygom vein
    d. Greater splenchnic nerve

    167. For syncope least diagnostic will be:
    a. PET scan
    b. Holter monitoring
    c. Electrophystological study
    d. T. 4 table test

    *168. Persistently low C3 is not seen in:
    a. Ans: Post streptococcal GN

    169. Painless hematuria in a 60 yrs man
    a. USG KUB
    b. Urine R/M
    c. Plain x-ray
    d. Urine microscopy for malignant cells

    170. Golgi tendon
    a. Measures tention length dynamic
    b. Measures tention length static
    c. Sends signal to  neurone of same muscle

    171. A 6-yrs-old child with 50% IQ
    a. Color can be taught
    b. Ride a bicycle
    c. Draw a triangle
    d. Sentence read

    172. Cystosolic cytochrome – c is used in elution chain
    a. Necrosis
    b. Apoplosis

    173. Agranular ER function is:
    a. Lipid synthesis
    b. Protein synthesis
    c. Carbohydrate synthesis

    174. Most chemo resistant
    a. Synovial sarcoma
    b. Osteo sarcoma
    c. Malignant fibroma histocysto sarcoma
    d. Alveolar soft tissue sarcoma

    175. Depressed EEG changes
    a. Ketamine
    b. Hypothermia
    c. Early hypoxia

    176. Mean arterial pressure

    177. Enterohepatic circulation occur with which NSAID
    a. Aspirin
    b. Phemylbutazone
    c. Proxicam
    d. Ibuprefem

    178. In breech after coming head least abstruction by:
    a. Extended head
    b. Incompetence of cervix dilatation

    179. Eicosapantenoic acid:
    a. Soyabean oil
    b. Corn oil
    c. Fish oil

    180. In Ist trimester, ansencephaly is diagnosed by:
    a. Nuchal franshmency
    b. CRL

    181. PUFA conscumption associated with
    a. Low cholesterol, low LDL
    b. Low cholesterol high HDL

    182. Steroid resistant nephrotic syndrome is associated with which gene?
    a. NPSHI
    b. PAX
    c. HOX II

    183. Nephrotic range proteinuria occurs is:
    a. FASGS
    b. Nodular GS
    c. Membranous GN

    184. B/L reflex nephropathy associated acute PN

    185. C- C chemokine is:
    a. Eotaxin is IL – 8

    186. Trigone of bladder, not true
    a. Smooth mucose
    b. loosely attached to underlying muscle
    c. transitional epithalial liming
    d. It is a remnant of mesonephrine duct opening into post urogenital sims

    187. 236. All of the following indication are included in physical quality of life india (PQLI) except:-
    a. Infant mortality rate
    b. Life expentancy at age one
    c. Literacy rate
    d. Per capita income

    188. Loading dose depends on
    a. Route of administration
    b. Clearance
    c. t ½
    d. volume of distribution

    189. Acetylation is mechanism for all except:
    a. INH
    b. Dapsone
    c. Procainamide
    d. Meta chlorpropamide

    190. Bullous lesion is a new both baby having periostitis, test to be done is mother is:
    a. VRDL

    191. All are true about point source epidemic except:
    a. It may have two peace’s
    b. Sharp rise & sharp fall
    c. Occurs within a single I. P.
    d.

    192. Steroid bind to which receptor of DNA
    a. Zinc junction molif
    b. leuceine zipper molif
    c. Haliz helix
    d. Histamine

    193. 40 mm gap between & tropocollagen is for which molecule so as to allow deposition in bone
    a. Ca2+
    b.

    *194. Acute pancreatitis severity associated with all except:
    a. Glucose
    b. Ca+2
    c. Amylase
    d. Transminases

    195. For renal stone what helps
    a. Raspberry juice
    b. Grape
    c. Orange
    d. Craneberry juice

    196. Hyperglycemia is late pregnancy associated with:
    a. Macrosomia
    b. Post maturity
    c. IUGR
    d. Congenital abnormality

    197.  thalassemia M/C chromosomal abnormality
    a. 6/9 deletion
    b. 3/ 7 delation
    c. Inversion

    198. S. Fe , S. Ferritin , TIBC
    a. Rideroblastic anemia
    b. Anemia of chromic disease
    c. Fe dificiency anemia

    199. AML poor prognotic associated with:
    a. Monosomy 7
    b. INV 16
    c. t (8, 21)
    d. Cells with normal gemotype

    200.Childhood blindness associated with all except:
    a. Glaucoma
    b. Ophthalmic neonatorum
    c. Chromia dacrocystitis
    d. Malmtrition

    201. VSD with B/L small eyes, left lip, left palate, is associated with
    a. Trisomy 18
    b. 13
    c. 21

    202. Only neuron involved in
    a. Spinocerebellar ataxia
    b. Progressive suplamilear plasy

    203. Tumour showing dural enhancement with a tail is:
    a. Medulloblastoma
    b. Maningiome

    204. The smooth endoplasmic reticuleem helps in the metabolism of the following:-
    a. Vitamine
    b. Protein
    c. Carbohydrate
    d. lipid

    205. Hypothermia associated with all except:
    a. Arrythmic
    b.  peripherual resistance
    c. Impaired renal function

    206. M/C site of pigmented villonodular
    a. Ankle b. Shoulder
    c. Knee d. MTP joint

    207. Cy br green dye in used for:
    a. HLDR
    b. Immunofluorescent
    b. PCR
    d. ELISA

    208. In Ra, antibody formed is
    a. IgM RF
    b. IgG RF
    c. Anti CCP ab

    209. Antiapoptotic gene is:
    a. BAX
    b. BAD
    c. BCL – XL

    210. Acid phosphatase stasis
    a. Monocyte
    b.  lymphocytic
    c. T lymphocyte
    d. Myelocyte

    211. Which one of the following is not class Ic anti arrhythmic agent?
    a. Propafenone
    b. Tocainide
    c. Encanide
    d. Flicanide

    212. Mechanism of “criminal abortion†–
    a. Infection & inflame action of endometrium
    b. uterine coutraction
    c. Placental separation
    d. Stimulation of nerve

    213. The “Knot†in judicial hanging is placed at:-
    a. The back of the neck
    b. The side of the neck
    c. Below the chin
    d.

    214. To send a blood sample for estimation of blood glucose level, following agent is used –
    a. E. D. T. A
    b. Potassium – oxalate
    c. K – oxalate + NaF
    d. K – oxalate + NaI

    215. 239. Which of the following polyp has least chance to develop colon CA-
    a. Fomilial adeno matious polyp
    b. Juvenile polyp
    c. Peut – Jaggar polyp
    d.

    216. Which are of the following is true about xenon anesthesia ?
    a. Sloo induction, slow reconery
    b. Rapid induction, slow rapid reconery
    c.
    d.

    *217. Which os the following maternal Heart disease cause highest mortality during pregnancy?
    a. MS
    b. As
    c. AR
    d. Eisen menger’s

    218. True about glogi tendon reflex:
    a. Occurs when ms is in contracted state
    b. Occurs when ms is in relaxed state
    c. Innervated leg  motor neurons

    *219. HRT is helpful in all of the following except:
    a. Vaginal atrophy
    b. Flushing
    c. Osteo porosis
    d. Ca breast

    220. Which of the following NSAID is metabolized leg liver:
    a. AS pirin
    b. Pheyl Butazone
    c. Ibuprofen
    d. Piroxicam

    221. Which of the following is a diaphyseal bone tumour
    a. Osteosarcoma
    b. Chondro blastoma
    c. G.C.T.
    d. Euring sarcoma

    222. Poor prognostic marker of AML
    a. Inv (16)
    b. t ( 8 : 21)
    c. t (15:17)
    d. inv (3)

    *223. True statement about pityriasis rosea
    a. If left untreated it may progness to v. severe cond
    b. It is a self limiting disorder
    c. Associated with outer systemic involvement

    224. Immediate complication after Iliostomy –
    a. Obstruction
    b. Diarrhoea
    c. Infection
    d.

    225. If a bact. Is resistant to a drug which inhibits cell wall synthesis, it will be resistant to –
    a. Cefepime
    b. Erythromycin
    c. Tetacyclin
    d. Ciprofloxacin

    226. The posteior cruciae ligament prevents
    a. Ant. Displacement of the knee joint
    b. posterior displacement of the knee joint
    c. Lateral displacement of the knee joint

    227. A baby presented with profused umbilical cord bleeding after birth. Probably diagnosis is:-
    a. Factor x defi
    b. factor xiii defi
    c. VWD

    228. Which is a benign polyp
    a. Juvenile polyposis
    b. FAP
    c. PJS

    229. “Rheumatoid Factor†is of following type –
    a. IgM
    b. IgG
    c. IgA

    230. True regarding  plated sheets of a myloid-
    a. Stained by congo red & gives +ve lrireforngence on polariased light
    b. Stained by olired – o

    231. A pt. presented with jaundice and H/o passing clay coloured stool. The following enzymes will be elevated except:
    a. 5’ nucleotidase
    b. ALP
    c. - GT
    d.  - ALA

    232. A pt presented with painless haematuria flowing investigation has to be done: -
    a. x-ray KUB
    b. USG of HUB
    c. Urine culture

    233. Breast cancer is least commonly associated with –
    a. BRCA – I
    b. BRCA – II
    c. Her – 2 – nec.
    d. P – 53

    234. The highest percentages of poly unsaturated fasty acids are present in:
    a. Ground nut oil
    b. Soyabean oil
    c. Margarine
    d. Palm oil
  21. Dr. Dutta

    Dr. Dutta Guest

    q. all are true for small bowel carcinoids except.
    q2.diff between adult and neonate mature cells is...... if u can just tell wether ans is due to presence of inhibitors in adults is right or not
    q3.earliest detection of foetal abnormailty in first trimester is....
    q4.earliest complication of ileostomy..
    q5.filetration in capillaries take place due to...
    q6.question on plasmodium life cycle options are
    a. gametocytes of vivak appear 4 to 5 days after infection
    b.gametocytes of falciparum appear 12 to 14 days after infection
    c.the density of gametocytes can be upto 1000cmm in peripheral blood..
    d.???
    q7.t/t of choic in 25 26 yrs women with bilateral cornual block.. i think ans shd be IVF
    q8.most specific finding for diagnosis of acute pyelonephritis
    a.positive leucocyte esterease test
    b.presence of luecocytes cast
    c.positive nitrite test
    d.positive gram staining in urine..
    q9question which was ass with basal cistern compresed i thik ans is DIFFUSE AXONAL INJURY as it only can cause copression of basal cisterns
    q10.in the 40nm gap juction site for ca depositon is a.ligand bind
    b.ca2+ sites

    11. Umbilical stump bleeding due to :
    a. Factor 10 deficiency( In May 06 the option was Factor 13)
    b. Glanzman's Thrombasthenia
    c and d I dont remember

    12. A single individual having cell lines derived from two separate ZYGOTES !!! .. This phenomenon is called:
    a. Chimerism
    b. Mosaicism
    c. Segregation
    d. Some other silly option...
    what abt these ..........
    13 brain eeg depressed in
    -- ketamine
    -- nitrous oxide
    -- early hypoxia
    -- hypothermia

    14 changes occurring in hypothermia
    -- cardiac arrythmias
    -- decreased peripeheral vasc resistance
    -- reversible coagulopathy
    -- impaired renal fucntion


    15 transient memory impairment seen in
    A)ETHAMBUTOL
    B)ETHIONAMIDE
    C)PYRZANAMIDE
    D)ISONIAZID
  22. Dr. sabir

    Dr. sabir Guest

    i have some doubts
    one was a Psychiatry question
    delusion is a disorder of ...1st option was thought n 4th option was cognition....are not thought n cognition the same...i marked it cognition.....
    and in the problem village question ..i think it was which is not a problem vilaage..n there was one option sayin somethin like where water is available more than 15 metres deep..wat does this statement mean??one has to dig 15 metres n then we will find a trace of water....or it means the water reserve is adequate..i mean water is stored up to so deep level..some how i marked this also the answer
    also if some one remebers the question on which autism was one of the options...i read the question twice n from wat i made out...they were emphasisin on only one defect in the child..rest all normal like interaction with adults etc..so i felt it cannot b autism..n marked specific learning disorder or some tat kinda option..
    i also came across some PUFA question n ans soyabean oil .







    question on somethin like which is abundant in breast milk...some docosa ....acid i marked cos i remember readin a few days be4,this docosa hexanoic acid is in high concentration in retina..n its necessary for retinal development...n brest fed infants have a lower incidence of retinitis pigmentosa...i think i read it in ashish gupta 1st volume will try to find it..

    what are the answers for the foll q's??

    1) supination and pronation doiesnt take place at which jt..
    -- sup, middle , inf radioulnar jt. , radiocarpal jt

    2) communicability of malaria regarding gametocytes

    3) cause of endemic ascites

    4) the q on hb values and validity and relliability

    5) constrictive pericarditis rarest in .......
    options were tuberculous , staph , post cardiac surgery iduced and acute rheumatic fever

    6) cause of umbilical stump bleeding--
    options were factor 10 def, galnzmann's thromboasthenia, bernard soulier ds., vw ds.

    7) q on the difference between fetal and adult cell growth

    8) q on the receptor fro noradrenaline, adrenaline, dopamine whose options were one pass, four pass, seven pass gated channels and ligend gated


    agranular endoplasmic reticulum.......synthesis

    a. lipids

    b.proteins

    c. vitamins

    d. carbohydreate......

    whats the answer.......lipids or protein?

    salmetrol is the longest acting beta blocker......

    . microscopy and cytology for malignant cells

    malarial like fever is due to zinc poisoning.
    Regarding HRT cannot Relieve which of the following :

    1. Hot flushes
    2. Osteoporosis
    3. Vaginal dryness
    4. CV risks.

    , HRT can definitely improve hot flushes and osteoporosis.

    The choice now is Vaginal Dryness and CV risk.

    HRT in local form ie. vaginal creams can relieve Dryness

    But HRT in present form is not used to provide CV protection because
    if estrogen is given alone, risk of carcinoma endometrium and other problems occur

    Regarding Female with recurrent abortions,

    which test to be done..
    1.Bt
    2.Ct
    3.PT
    4. Snake venom test

    I think ansewer is 4 because the lady most probably has anti phospholipid
    antibody syndrome which is characterised by failure of blood to clot even
    with addition of external thromboplastin . So answer may be Snake Venom Test

    Regarding the most common lymphoproliferative disease after transplntation

    1. b cell
    2. t cell
    3. nk cell
    4. null cell

    Ans is 1. B cell

    Reference Love and Bailey 24th ed, pg. 192

    question abt MYCOSIS FUNGOIDES ALL ARE TRUE EXCPET...
    a.it is most common cutaneous syndrome
    b.it has a indolent course and good prognosis
    c.it presents wit hdiffuse erythroderma

    ans is c.it presents wit hdiffuse erythroderma as erythroderma is seen in SEZZARY SYNDROME variant of mycosis fungoides...in robbins ans is clear.

    most common EARLIEST comlication of illeostomy..
    ans is DIARRHEOA..
    read love and bailey 24 edition it states the most common early complication is ILOSTOMY FLUX flux which needs fluids managment of abt 4 to 5 litres

    t/t of chocie for glue ear
    ans is myringotomy with ventilation tube

    Umbilical stump bleeding due to :
    a. Factor 10 deficiency( In May 06 the option was Factor 13)
    b. Glanzman's Thrombasthenia
    c and d I dont remember

    A single individual having cell lines derived from two separate ZYGOTES !!! .. This phenomenon is called:
    a. Chimerism
    b. Mosaicism
    c. Segregation
    d. Some other silly option...


    In the question regarding a women, with good secondary sexual development, with no pubic hair, the choice would have

    between

    1. Mullerian agenesis
    2. Androgen insensitivity syndrome or Testicular faminization syndrome

    Since she had no pubic hair the answere becomes Androgen insensitivity syndrome because the development of pubic &n axillary hair
    depends on androgen.


    Regarding the detection of trisomies in first trimester ans is

    NUCHAL FOLD thickness on USG as it is done in 10-14 weeks and can detect a number of trisomies eg, 21, 18 etc...

    Best time for orchidopexy in cryptorchidism is before 1 year because it allows time for spontaneous descent and the

    degenerative changes donot occur before 1 year, so best answer to select is 1-2 years as time for orchidopexy.

    22 years female with pallor and jaundice, peripheral smear shows spherocytes best test is??
    Answer should be Coomb's test. this female most probably has autoimmune hemolysis which also leads to sperocytosis in

    peripehral smear of blood.

    Osmotic fragility test is immaterial here because u already know that the life span of the RBC is decreased because she has

    jaundice most probably due to hemolysis.

    rule out autoimmune hemolysis by Coomb's Test in 22 year female.
    Regarding Which NSAID undergoes enterohepatic circulation the answer is PIROXICAM (which I think was a option)
    Reference : KDT 5th edition, pg. 178

    Regarding XENON Anaesthesia the option
    1. It causes slow induction and recovery
    2. It has very low blood solubility

    Apparantly paradoxical options so one of them had to be false.

    Looked up on net, the ansewer is 1.

    Xenon causes fast induction and recovery irrespective of the dose given

    It has the lowest blood solubility, blood gas partition coefficient is lowest, oil/water partition coefficient also low.

    Reference : http://www.anaesthetist.com/anaes/drugs/xenon.htm
    _
    Regarding Charcot's joint not seen in : One of the option was ARTHROGRYPOSIS CONGENITA which is basically a contracture
    causing muscular or neural condition and my lead to CLUB FOOT but i dont think can cause CHARCOT JOINT.

    Diabetic neuropathy can cause Charcot joint.
    _
    Regarding the function of golgi tendon:

    Ansewer is Monitors the tension in the muscle.

    Reference : Guyton 9th edition, pg. 691

    Regarding drug causing momentary lapses in memory, answer is INH

    Reference : Satoskar 17th edition, pg. 726
    Regarding poisoning like malaria, ansewer is zinc.

    "Inhalation of zinc fumes causes rigors and fever known as METAL FUME FEVER.
    REFERENCE : NANDY, F.M., Ist edition pg. 488
    Bone Scan in Multiple Myeloma gives picture of
    1. Hot spot
    2. Cold Spot
    3. Diffuse osteopenia

    Answer is diffuse osteopenia (got the answer from the net)

    Slow rising stimulus fails to elicite response, the phenomenon is
    1. Accomodation
    2. Adaptation
    3. Refractoriness

    Ans is Accomodation
    Reference : pg. 56,chapter 2, ganong 22nd edition.

    external haemorrhoids.

    1. Are below the dentate line and always painful.
    2. Should be always ligated.
    3. Are not same as anal skin tags.


    The answer can be 1 or 3.

    The thickening of skin at tip of external piles is called as "SKIN TAG" and hence theoretically, external piles and skin tags are not the same.

    While Sabiston and Schwartz write,

    The external piles cause "discomfort" and difficulty in hygiene.

    But are painful olny when thrombosed.

    So, option 3 may well be the answer to this TRICY question
  23. Dr.Abhi

    Dr.Abhi Guest

    Rheumatoid Factor” is of following type –
    a. IgM
    b. IgG
    c. IgA



    answer---
    IgM..

    reference---
    Structure of human IgM rheumatoid factor Fab bound to its autoantigen IgG Fc reveals a novel topology of antibody—antigen interaction

    Ham test is positive in paroxysmal nocturnal haemoglobinuria and FALSE POSITIVE in hereditary or acquired spherocytosis,recent transfusion, aplastic anemia.


    ct finding of collapsed basal cisterns...n multiple h'ages in a pt of head injury
    a) laceration
    b)contusion
    c)diffuse axonal injury
    d)multiple infarcts


    answer---
    d)- multiple infarcts...
    reference---
    http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-282X2005000300014

    XENON GAS TRUE IS

    ANS. RAPID INDUCTION AND SLOW RAPID RECOVERY

    REFERENCE:http://www.anaesthetist.com/anaes/drugs/Findex.htm#xenon.htm


    A newborn with a prolonged umblical stump bleeding
    most common cause of umbilical blleding is Hemmorrhagic disease of Newborn(HDN)
    Vit K deficiency causes deficiency of Factors II, VII.IX., X defiociency.. so the answere i?FActor X deficiency


    Posttransplant lymphoproliferative disease (PTLD) IS ASSOCIATED WITH WHICH OF FOLLOWING

    ANSWER.B-CELL

    REFERENCE E MEDICINE.COM

    http://www.emedicine.com/ped/topic2851.htm


    receptor structure for adrenaline dopamine SEROTONIN

    ans .SEVEN TRANSMEMBRANE RECEPTOR STRUCTURE

    REFERENCE FROM www.ncbi.nlm.nih.gov


    NEWBORN WITH CHF NOT RESPONDING TO TX AND HAVING HYDROCEPHALUS MIDLINE MASS

    ANSWER. MOST LIKELY MALFORMATION VEIN OF GALEN



    Most chemo resistant
    a. Synovial sarcoma
    b. Osteo sarcoma
    c. Malignant fibroma histocysto sarcoma
    d. Alveolar soft tissue sarcoma


    ans- d-. Alveolar soft tissue sarcoma


    reference--
    ttp://www.springerlink.com/content/u16414x67t818331/


    Steroid bind to which receptor of DNA
    a. Zinc junction molif
    b. leuceine zipper molif
    c. Haliz helix
    d. Histamine


    answer-a) zinc finger moliff...



    regarding GOLGI TENDON fn

    IT RESPOND TO CHANGE IN TENSION OF MUSCLE
  24. manoj84

    manoj84 Guest

    1)incresed in threshold level if we slowly increase stimulus is:
    a. Adaptation
    b. Accommodation
    c. Electrotonus
    d. REFRACTORINESS
    ans.accomodation

    2)In blood sample, Hb, eshma done 10 hrs
    9.5, 9.2, 9.4 9.7, 10.2, 12.1, 10.5, 10.3, 9.6, 9.9
    accurate valve – 10.2 by standard
    a. High validity , high reliabity
    b. Low validity , low relibity
    c. low validity, high reliabity
    d. high validity, low raliabity
    ans.c

    3) Schwartz method of GFR in children is independent of
    a. Body mass
    b. Age
    c. renal f
    .
    ans.age

    4) Carcinoid - true except?
    a. Small intestine
    b. M/C tumor of small bowel
    c. M/C site is duodenum
    d. Carcinoid is small intestine is associated with lung carcinoid
    ans.d

    5)Hyperglycemia in late pregnancy associated with
    a. Macrosomia
    b. Post imaturity
    c. IUGR
    d. Cong abnormalies
    ans.b

    6). For revised cataract surgeries all are approaches except:
    a. Uniform Distribution
    b. Regular follow up
    c. Fixed place surgical treatment
    d. mobile surgical camps
    ans.c
  25. S.Neha

    S.Neha Guest

    causes of cranio vertebral junction anomaly all except

    Ans. ankylosing spondylitis

    reference:http://ots.utoronto.ca/users/howardg/cvjunction.html

    Classification

    Congenital

    1. Malformations of occipital bone.

    Manifestations of occipital vertebrae

    Clivus segmentation

    Remenants around foramen magnum

    Atlas variants

    Dens segmentation anomalies

    Basilar invagination

    Condylar hypoplasia

    Assimilation of the Atlas

    2. Malformations of the atlas.

    Assimilation of the atlas

    Atlantoaxial fusion

    Aplasia of atlas arch

    3. Malformations of the axis.

    Irregular atlantoaxial segmentation

    Dens dysplasias

    Ossiculum terminale persistens

    Os odontoideum

    Hypoplasia/Aplasia

    Segmentation failure of C2/C3

    Acquired

    1. Abnormalities at foramen magnum.

    Secondary basilar invaginations (Paget's disease, rheumatoid arthritis)

    Foraminal stenosis (e.g., achondroplasia)

    2. Atlantoaxial instability.

    Errors of metabolism

    Down's syndrome

    Infections (Grisel's syndrome)

    Inflammatory (RA)

    Traumatic

    Tumors
  26. S.Neha

    S.Neha Guest

    the qn on denosumab, which acts against RANK ligand
    used in?
    1,osteo arthritis
    2 sle
    3 RA
    4 osteoporosis


    answer is osteoporosis

    check out the link
    http://nuvance.com/media/media_pr_detail.jsp?year=2006&releaseID=907028

    In the following qts "child with learning prob+diff in relation making+...-autism " most of the answers which r popping r either autism or specific learning disab...
    but i think there was a point in the qts "inability to concentrate" which seems to have been overlooked .Inability to concentrate i think is only seen in ADHD (which was an option ) .Regarding lack of symptoms of HYPERACTIVITY in the child , AHUJA has mentioned a variant of ADHD without HYPERACTIVITY.( n these AIIMS people have specific affinity for these variants i feel)
    ALSO i checked that neither autiosm or spec. learn. disab. has any mention of concentration.
    ALSO i remember reading in 1 of the guides a similar explaination (but cant recall which guide ).

    regarding the question of ur hb test estimation ans is LOW VALIDITY AND LOW RELAIBILITY
    ref park read under criterias for screening u wd just get ur answer...
  27. Dr.Ashutosh

    Dr.Ashutosh Guest

    Hello guys this the complete paper...almost...

    I've done my best to get all the right answers for these 5 days...from text books, and internet
    Hope most of these are correct
    I haven't got all the answers though...please reply about those ? and tell me incorrect ones.



    1. Not true about trigone of bladder
    a. Smooth mucosa
    b. Loosely attached to underlying muscle
    c. Transitional epithelium lines it
    d. It is a remant of mesonephric duct opening
    into post grogenital sinus
    2. Supination and pronation are done at all joints except
    a. Superior radioulnar joint
    b. Inferior radioulnar
    c. Middle RUlnar joints
    d. Radio carpal joint
    3. Typical cervical vertebra can be differentiated from thoracic vertebra by
    a. Foraman transversum
    b. Triangle vertebral canal
    c. Heavy vertebral body
    d. Superior facet on upper surface of body
    4. All of the following is posterior to diaphragm, except
    a. Aorta
    b. Azygous vein
    c. Thoracic duct
    d. Great splanchnic vein
    5. Morgagni hernia is
    a. Right anterior
    b. Left anterior
    c. Left posterior
    d. Right posterior
    6. Maralgia paraesthetica involves
    a. Medial cutaneous nerve
    b. Lateral cutaneous nerve of thigh
    c. Sciatic N
    d. Sural N
    7. Which of the following marks prevents prolapse of uterus
    a. Levator ani
    b. Uterosacral ligament
    c. Broad ligament
    d. Meckenrodts ligament
    8. Common peroneal nerve related to
    a. Neck of fibula
    b. Lateral condyle of fibula
    c. Shaft of fibula
    d.
    9. Which of the following collaterals does not occur in IVC obstruction
    a. Superior & inferior epigastric vein
    b. Iliolumbar & posterior intercostal vein
    c. Ascending lumbar & azgous vein
    d.
    10. Posterior cruciate ligament true statement
    a. prevents posterior displacement of tibia
    b. Intra synovial
    c. Attaches to lateral femoral condyle
    d.
    11. Which of the following is not true regarding occulomotor nerve
    a. Carries paraympathetic nerve
    b. Supplies inferior oblique
    c. Passes through inferior orbital fissure
    d.
    12. True about branchial anomaly
    a. Branchial cyst is more common than brancial sinus
    b. For branchial sinus surgery is not always indicated
    c. Branchial cyst presents with dysphagia & hoarseness of voice
    d. Most commonly due to 2nd branchial arch anomaly
    13. Slowly arising stimulus does not cause stimulatiory tissue to
    a. Accommodation
    b. Adaptation
    c. Acclimitization
    d. Refractoriness
    14. Turbulence increases when
    a. Reynolds number < 2000
    b.  velocity of flow
    c. Increased diameter of vessel
    d. Decreased density of fluid
    15. Golgi tendon organ true is
    a. Dynamic length
    b. Static length
    c. Tension
    d.   fiber stimulation
    16. Chymotrypsin is
    a. Zymogen
    b. Carboxypeptidase
    c. Serine Protase
    d.
    17. Mean arterial fluid pressure
    a. (2SBP + DBP)/ 3
    b. (SBP + 2 DBP) /3
    c. (2SBP + DBP) /2
    d. (SBP + 2 DBP) / 2
    18. Schwartz formula in creatinine estimation, the k constant does not depend on
    a. Method of estimation of creatinine
    b. Age
    c. Body mass
    d. Volume of distribution
    19. Which of the following estimates true creatinine
    a. Jaffe nethod
    b. Enzyme assay
    c. Tehnicon method
    d. Kinetic jaffe method
    20. Lipoprotein a is associated with
    a. Cirrhosis
    b. Nephrotic Syndrome
    c. Atherosclerosis
    d.
    21. Agranular sarcoplasmic reticulum synthesizes
    a. Vitamin
    b. Lipid
    c. Proteins
    d. carbohydrates
    22. Anticoagulant sued to estimate glucose from a sample sent from PHC is
    a. Potassium oxalate + NaF
    b. EDTA
    c.
    d.
    23. Steroids acting via nuclear receptors mediate response through
    a. Helix-turn Helix
    b. Zinc finger
    c. Leucin zipper
    d. Histidine zipper
    24. Same aminoacid acid is coded by different codons due to
    a. Degeneracy of the genetic code
    b. Mentation
    c. Translocation
    d. Translation
    25. Eicoso pentanoic acid is present is
    a. Corn oil
    b. Soyabean oil
    c. Fish oil
    d. Mustard
    26. H3 fatty acids causes
    a.  total cholesterol and  LDL cholesterol
    b.  total cholesterol and  LDL cholesterol
    c.  total cholesterol with  LDL cholesterol
    d.
    27. A patient with cholesterol 600 mg/dl & Triglycerides 140 mg % which of the following is found
    a. Tendon xanthoma
    b. Tubueruptive xanthoma
    c. Lpemia retinalis
    d. Palmar xanthoma
    28. Which of the following fatty acids present in breast milk is required for infant growth
    a. Linoleic acid
    b. Eicaso pentanoiec acid
    c. Arachidonic acid
    d. Palmatosteric acid
    29. Cytoplasmic cytochrome c mediates
    a. Apoptosis
    b. Electron transport
    c.
    d.
    30. Which of the following is a feature of irreversible cell injury Electron microscopy
    a. Swelling of endoplasmic reticulum
    b. Amorphous densities in mitochondria
    c. Disaggregation of ribosomes
    d. Damage to cell membranes
    31. Endothelial contraction causes
    a. Immediate & transient  in permeability
    b. Immediate & prolonged  in permeability
    c. Delayed & prolonged  in permeability
    d. Delayed & transient  in permeability
    32. Which of the following is antiapoptotic
    a. Bax
    b. Bad
    c. BclXL
    d. P35 (IAP / inhibitors of agopatases)
    33. Tollbac receptor mediated cpoptrous by NK cells through
    a. Perforn, grow zyme medicated pathway
    b. FAS/ FADD pathway
    c.  NKFB pathway
    d.
    34. Pigment associated with free radical mediated injury
    a. Melanin
    b. Lipofuschsin
    c. Bilisubin
    d. Hemoth
    35. Most common amomaly in - thallassemia
    a. 619 bp deletion
    b. Inversion 22
    c. Inversion 1
    d. 3.7 deletion
    36. Which of the following has bad prognostic factor in AML
    a. Monosomy 7
    b. T (8:21)
    c. Inversion 16
    d.
    37. Acid phosphatase stain is used for
    a. Monocyte
    b. B cell
    c. T cell
    d.
    38. Most common post transplant lymphoproliferative disorder involves
    a. Myeloid
    b. B cell
    c. T cell
    d.
    39. C –C chemokine is
    a. IL 8
    b. Eotaxin
    c. Fractalkine
    d. Lymphotactin
    40. Pancytopenia with bone marrow cellularity seen in all except
    a. Megaloblastic anemia
    b. G 6 PD deficiency
    c. Myelodysplastic syndrome
    d. PNH
    41. Hams test is used to detect defect in
    a. Spectrin
    b. GPI Anhol
    c. Complement
    d.
    42. 25 year old woman presents with pallor for 2 months; on examination spherocytes are found on female most appropriate investigation
    a. Osmotic fragility test
    b. Coombs test
    c.
    d.
    43. A young patient with h/o recurrent abortion wholly the following test is useful
    a. Russel viper venom time
    b. Urea clot lysis test
    c. Prothrombin time
    d.
    44. Most specific test for acute pyelonephritis
    a. Leukocyte esterase test
    b. Leucoyte cast
    c. Bacteria on Gram stain
    d.
    45. Cyber green dye is used in
    a. HPLC method
    b. Real time PcR
    c. Immunoflourescence
    d.
    46. Which of the following fruit juice is useful in preventing UTI
    a. Grape juice
    b. Orange
    c. Cranberry juice
    d. Raspberry
    47. All undergo acetylation except
    a. Isoniazide
    b. Dapsone
    c. Metoclopramide
    d. Procainamide
    48. Which ATT drugs causes memory impairment
    a. Ethionamide
    b. Ethambutol
    c. Pyrazinamide
    d. Rifampicin
    49. Which of the following ATT is C/I in pregnancy
    a. INH
    b. Ethambutol
    c. Streptomycin
    d. Rifampicin
    50. A patient has S iron  S. Ferritin , TIBC , % of iron saturation . Cause is
    a. FE deficiency anemia
    b. Thallasemia
    c. Sideroblastic anaemia
    d. Anaemia of chronic disorder
    51. Which of the following is not a class IC anti arrhythmic drug
    a. Propefene
    b. Fleanicide
    c. Suacainaide
    d. Tocanide
    52. Which of the following is long acting agonist
    a. Orciprendalin
    b. Salmetrol
    c. Fenoterol
    d.
    53. Which of the following NSAID has high enterohepatic circulation
    a. Aspirin
    b. Phenylbutazone
    c. Ibuprofen
    d. Piroxicam
    54. Which of the following is not a second generation H1 blocker
    a. Acaivartine
    b. Loratidine
    c. Fexofunatidined
    d. Cyclizine
    55. Loading dose depends on
    a. Clearance
    b. Vol. of distribution
    c. Half life
    d. Route of administration
    56. Adrenaline, norepinephrine, dopamine, serotonin receptor family belongs to
    a. Single pass receptor serum pass receptor
    b. Seven pass receptor
    c. Ligand mediated receptor
    d.
    57. Which of the following is not a atypical antipsychotic drug
    a. Clonazepine
    b. Resperidone
    c. Thioridizone
    d. Elanzapine
    58. Naltroxone is used in
    a. Opiod withdrawl symptoms
    b. Coma
    c. To decrease respiratory depression
    d. To prevent overdose
    59. Maintainance drug for opiod withdrawl is
    a. Methadone
    b. Naltreoxone
    c.
    d.
    60. For which of the following drug retreival should be prolonged in a patient with creatinine clearance of 10 ml/min
    a. Amikacin
    b. Vancomycin
    c. Amphoterecin B
    d. Rifampicin
    61. Lice are not the vectors of
    a. Relapsing fever
    b. Q fever
    c. Trench fever
    d. Epidemic typhus
    62. A patient admitted to an ICU is on central venous line for the last one week; He is on ceftazidime and Amikacin. After 7 days of antibiotics he develops a spike of fever and his blood culture is positive for gram positive cocci in chains, which are catalase –ve. Following this, vancomycin was restarted but the culture remained positive for the same organism even after 2 weeks of therapy. The most likely organism causing infection is
    a. Staph aureus
    b. Viridans streptococci
    c. Enterococus fecalis
    d. Coagulase positive staphylococcus
    63. With reference to Bacteroides fragilis, the following statements are true, except:
    a. B. fragilis is the most frequent anaerobic isolated from clinical samples
    b. B. fragilis is not uniformly sensitive to Metronidazole
    c. The lipopolysaccharide formed by B fragilis is structurally and functionally different from conventional endotoxin
    d. Shock and disseminated intravascular coagulation are common in Bacteroides bacteremia
    64. Which of the following is wrong regards brucellosis
    a. Spread by contact with injected placenta material
    b. Man to man transmission
    c. By inhalation of aerosols
    d. Milk
    65. An abattoir worker developed pustule later necrotic ulcer which of the following stain is useful for demonstration of organism from smear made from pustule
    a. Polychromic methylene blue
    b. WhiteCacofluor white
    c. Geimsa
    d.
    66. For methicillin resistant Staphylococcus aureus which of the following is not useful
    a. Ciprofloxacin
    b. Vancomycin
    c. Cefclor
    d. Cotrimoxozole
    67. For staining fungal hyphae in any media which stain is useful
    a. PAS
    b. Masson trichome
    c. LPCB
    d. Alzarin Red
    68. True statement is
    a. Media allowing selective growth are enrichment media
    b. Peptone Broth is basal media
    c. Agar adds nutrient to media
    d. Chocolate agar is selective medium
    69. A neonate presented with vesicular lesions, mother has same history, which investigation is most useful
    a. VDRL
    b.
    c.
    d.
    70. A patient with UTI On smear, no bacteria are found on gram slain with abundant pus cells, to demonstrate organism, which of the following is useful
    a. McKoy cell line
    b.
    c.
    d.
    71. Which of the following not true regarding Chlamydia
    a. Has biphasic life
    b. Elementary body is metabolically active
    c. Reticulate body undergoes binary fission
    d. Once it invades into cell it abates phagolysosomal fusion
    72. A 70 year old patient presents with high grade fever dry cough, pain abdomen Sample collected from patient, organisms grow only on charcoal yeast extract medium the likely organism is
    a. H. influenza
    b. Leigonella
    c.
    d.
    73. A person from village is complaining of development of pustules, Extract from pus has shown gram positive cocci, showing hemolysis, catalase –ve, to antigen as a group A streptococci, following test is used
    a. Bacitracin sensitivity
    b. Novobiocin sensitivity
    c. Optochin sensitivity
    d. Bile solubility
    74. A person showing two cell line derived from two or more 2 zygotes, this occurred due to
    a. Chimerism
    b. Mosaicism
    c. Seggregation
    d. Micrones
    75. NK cells kill the viral infected cells due to
    a.  expression of MHC class I molecules
    b.  expression of MHC class I molecules
    c.  expression of MHC class II molecules
    d.
    76. As compared to foetal cells, adult cells does not proliferate due to
    a. Because of absence of CPK inhibitors
    b. Due to multiple inhibitors of cyclins which causes transition from Go  S phase
    c.
    d.
    77. Specificity is
    a. True positives
    b. False –ve
    c. True –ve
    d. False +ve
    78. Which one of the following method is used for the estimation of chlorine demand of water
    a. Chlorometer
    b. Horrocks apparatus
    c. Berkefield filter
    d. Double pot method
    79. You have diagnosed a pt clinically as having SLE and ordered 6 tests out of which 4 tests have come positive and 2 are negative To determine the probability of SLE at this point, you need to know
    a. Prior probability of SLE, sensitivity and specificity of each test
    b. Induce of SLE and predictive value of each test
    c. Incidence and prevalence of SLE
    d. Relative risk of SLE in those patient
    80. Socialisation of medicine, false is
    a. It eliminates the competition amongst physicians is search of clients
    b. It ensures social equity, that is universal in coverage by health services
    c. Medical care becomes free for the patient by health services
    d. It is sufficient to ensure utilization of health services
    81. A study was conducted in UK, an association has been determined between sales of antiarrythymic drugs and deaths due to bronchial asthma cases over a period of 15years, this study is
    a. Experimental study
    b. Cohort study
    c. Case reference study
    d. Ecological study
    82. An association can be obtained between two variables by
    a. Correlation coefficient
    b. Regression
    c. Bald & Altmann test
    d.
    83. Nation water supply and sanitation program, problem villages is defined as all of the following except
    a. No source of safe water is available within a distance of 1.6 km
    b. Where water is available at a depth of more than 15 meters
    c. Where water source has excess salinity, iron, fluorides and other toxic elements
    d. Risk of guinea worm infection
    84. True about accredited social health activists
    a. 1/1000 population
    b. replaces ICDS from anganwadi workers
    c. Involved in minimum meal program
    d. Involved in mental health program
    85. Case finding in RNTCP is based on
    a. Sputum culture
    b. Sputum microscopy
    c. X-ray chest
    d. Mantoux test / PCR
    86. On safe strategy false is
    a. Screening
    b. Antibiotics
    c. Facial hygiene
    d. Environmental
    87. Which of the following drug is used to prevent mother to child transmission of HIV infection
    a. Stavudine
    b. Lamivudine
    c. Nevirapine
    d. Abacavir
    88. Hb levels are estimated by new method, shows different values at different times shows values 9.6 . . . .. . . .10 values are given. Hb levels by standard calorimetric method was 10.2. The new test has
    a. Low validity, low reliability
    b. Low validity, high reliability
    c. High validity, high reliability
    d. High validity, low reliability
    89. Which of the following is true regarding communicability of Malaria except
    a. Gametocytes appears 4 to 5 day after appearance of asexual stage in P vivax infection
    b. Gametocytes appear 10 to 12 days after appearance of asexual stage in P. falciparum
    c. Gametocytes concentration is less in early stage and increases as disease progresses
    d. Gametocytes concentration is 1000/cmm
    90. Endemic ascites occurs due to
    a. Sanguinarine alkaloid
    b. Aflatoxin
    c. Ergot
    d. Pyrrolizidine alkaloids
    91. Impact and efficiency of iodine Program impact can be given by
    a. Goiter is 10-12 year children
    b. Neonatal thyroxin levels
    c. Urinary iodine excretion
    d.
    92. Any loss or abnormality of psychological, physiological or anatomical structure or function is
    a. Impairment
    b. Disability
    c. Handicap
    d.
    93. PQLI includes all except
    a. Infant mortality rate
    b. Life expectancy at 1 year
    c. Literacy
    d. Income
    94. In Judicial hanging knott is present of
    a. Back of neck
    b. Side of neck
    c. As directed by hangman
    d. Below chin
    95. A patient presented with fever, chills and rigor, malaria, like symptoms, which of the following poison is responsible
    a. Red phosphorus
    b. Arsenic
    c. Organophosphorus
    d. Mercury
    96. Brain is not persevered in which poisioning
    a. Voltaile organic compounds
    b. Heavy metals
    c. Op compounds
    d. Alkaloids
    97. Asphyxia is most commonly seen with which sexual perversion
    a. Sadism
    b. Masochism
    c. Fetichism
    d. Voyeurism
    [snip]. Abortion stick used in criminal abortion causes abortion by the action of
    a. Uterine contraction
    b. Stimulation of uterine nerves
    c. Uterine infection and necrosis
    d. Separation of a part of placenta
    99. A 25 year old woman suffering from b/L hearing loss for 6 year, aggravated during pregnancy On tympanoram which of the following curve is obtained
    a. Ad
    b. As
    c. B
    d. D
    100. A patient presented with dyspnoea, swelling of tongue, started after eating peanuts, is
    a. Foreign Body Bronchus
    b. Foreign Body Larynx
    c. Angioneurotic edema
    d.
    101. Treatment for glue ear is
    a. Medical
    b. Myringotomy with diode laser
    c. Myringotomy with cold knife
    d. Myringotomy with ventilation tube
    102. A 5 year child presented with h/o recurrent upper respiratory tract infections, nasal obstruction, hearing impairment, management includes
    a. Tonsillectomy
    b. Adenoidectomy with grommet insertion
    c. B/L Myringotomy
    d. Myringotomy
    103. A patient present with carcinoma of right lateral border of tongue with level III lymph nodes on left side with a size of 4 cm. staging is
    a. No
    b. N1
    c. N2
    d. N3
    104. False regarding occulomotor nerve palsy
    a. Ptosis
    b. Miosis
    c. Diplopia
    d. Lateral deviation of eye
    105. A patient presented unilateral progressive proptosis, increased on bending forward and compressible on auscultation, no bruit is heard, likely diagnosis
    a. AV malformation
    b. Orbital varix
    c. Neurofibromatosis
    d. Orbital encephalocele
    106. Which of the following is autosomal dominant retinal disorder
    a. Biedels syndrome
    b. Best’s disease
    c.
    d.
    107. Least common cause of blindness in children in India
    a. Congenital dacrocystitis
    b. Glaucoma
    c. Ophthalmia neonatorum
    d. Vitamin A deficiency
    108. Mucopolysaccharide hyaluronic acid is present in
    a. Vitreous humour
    b. Cornea
    c. Blood vessels
    d.
    109. Steroid sensitive congenital nephrotic syndrome due to defect in gene
    a. PAX
    b. NPSH2
    c. HOXA11
    d. ACE
    110. Best indicator of long term nutritional status of child
    a. Body weight
    b. Mid arm circumference
    c. Weights for height and learner growth
    d.
    111. A child of 6 year old with IQ 50 most likely do which of the following
    a. Read sentence
    b. Identify colour
    c. Rides bicycle
    d. Draws a triangle
    112. Most common anomaly in infant of diabetic mother
    a. NTD
    b. Cardiac anomalies
    c. Limb deformities
    d. Duodenal atresia
    113. A infant with polydactyly, small eyes, scalp defects, cleft lip, cleft palate, most likely diagnosis
    a. Triploidy
    b. Downs syndrome
    c. Edward syndrome
    d. Patau syndrome
    114. A neonate presents with congestive heart failure, on examination enlarging fontanellae, bruit on auscultation, on USG shows midline hypoechoeic lesion, most likely diagnosis
    a. Medulloblastoma
    b. Arachnoid cyst
    c. Vein of galen malformation
    d.
    115. Defect in single gene leads to multiple effects, known as
    a. Pleiotropy
    b.
    c.
    d.
    116. bankart’s lesion is
    a. anterior superior glenoid
    b. superior glenoid
    c. anterior inferior glenoid
    d. inferior glenoid
    117. A patient with symptomatic CV anomalies, all are true except
    a. Rheumatoid arthritis
    b. Odnttodysgenesis
    c. Ankylosing spondylitis
    d.
    118. Hypotension in spinal cord injury
    a. Loss of sympathetic tone
    b. Loss of parasympathetic tone
    c. Vasovagal shock
    d.
    119. Most common site of pigmented villo nodular sinovitis
    a. Shoulder
    b. Knee
    c. Ankle
    d. Metatarsal joint
    120. Which of the following tumors involves epiphysis
    a. Ewings sarcoma
    b. Osteosarcoma
    c. Osteoclastoma
    d. Chondro mysoid fibroma
    121. Chemoresistant tumor is
    a. Alveolar soft part sarcoma
    b. Ostesarcoma
    c. Malignant fibrous histiocytoma
    d. Synovial sarcoma
    122. Charcot joint occurs in all except
    a. Diabetes
    b. Leprosy
    c. Syringomyelia
    d. Arthogryposis
    123. Danosulomab, a monoclonal antibody against Rand and Rank L ligand interaction, useful is
    a. Rheumatoid arthritis
    b. Osteoporosis
    c. Osteoarthritis
    d. SLE
    124. A patient presented with RTA with fracture pelvis, few drops of blood passed per uretherally without passing urine, palpable bladder, likely cause is
    a. Ureteral injury
    b. Urethral injury
    c. Bladder rupture
    d. Urine extravasation to peritoneum
    125. Limb-girdle dystrophies are all except
    a. Caslpaintrophy
    b. Dystyphinopathies
    c. Dysferlumpathy
    d.
    126. Pyterasias rosea is
    a. Self-limiting
    b. Chronic relapsing disease
    c. Dermatophyte infection
    d.
    127. An infant presented with erythematous lesions on cheek, extensor aspect of limbs, mother has history of bronchial asthma , probable diagnosis is
    a. Airborn contact dermatitis
    b. Atopic dermatitis
    c. Seborrhic dermatitis
    d.
    128. Multiple myeloma on radionucleotide bone scan appears as
    a. Hot spot
    b. Cold spots
    c. Diffuse increase uptake of scan
    d. Diffuse decreased uptake of scan
    129. A patient presented with weakness in lower limb, bladder and bowel involvement, on MRI enhancing intradural lesion was found, likely diagnosis
    a. Meningioma
    b. Lipoma
    c.
    d.
    130. DOC for OCD
    a. Imipramine
    b. Fluoxetine
    c.
    d.
    131. A 3 year old child presented with normal developmental stones except for speech. Child is unable to concentrate not able to make friends doing his work likely diagnosis is
    a. Attention deficit disorder
    b. Autism
    c. Speech learning disability
    d. Specific learning disability
    132. Delusion is a disorder of
    a. Thought
    b. Perception
    c. Sensation
    d. F
    133. In order to expose the celiac axis, left renal vein, superior mesaenteric artery abdominal aorta in a case of trauma which is done
    a. Left medial viscera rotation
    b. Rt medial visceral rotation
    c. Cranial visceral rotation
    d. Caudal visceral rotation
    134. Lactational amenorrhea is caused because of
    a. Prolactin inhibiting GnRH secretion
    b. Prolactin inhibiting FSH & LH secretion
    c.
    d.
    135. Which of the following is not true of xenon Anaesthesia ?
    a. Slow induction & recovery
    b. Less blood solubility
    c. Non explosive
    d. Causes arrhythmia
    136. Which of the following is true of carcinoids?
    a. Most common site is duodenum.
    b. Does not cause endocardial fibroelastosis.
    c. Increases risk of Ca lung.
    d. Most common tumor of small intestine.
    137. Which of the following is not seen pregnancy?
    a.  CO
    b.  Bld volume
    c.  ed systemic vascular resistance
    d.
    138. A 40 year old male smoker with c/o gross henaturia since 2 days. Which of the following is most diagnostic investigation of choice?
    a. X-ray KUB
    b. USG KUB
    c. Routine and microscopy of urine
    d. Urine for malignant cells
    139. Which of the following is least likely to be associated with Ca breast in woman?
    a. BRCA-1
    b. BRCA – 2
    c. Li fraumeni
    d. Ataxia telangiectasia
    140. Which of the following is used for screening of family with h/o familial polyposis after genetic counseling?
    a. Colonocopy
    b. Sigmoidoscopy
    c. Screening for APC gene
    d. Screening for PPC gene
    141. Persistent depression of complement is not seen in
    a. RPGN
    b. SLE
    c. PSGN
    d.
    142.  - pleated structure of amyloid is detected by –
    a. Electron microscopy
    b. X-ray crystallography
    c. Transmission
    d. Congo red dye
    143. Which of the following doesn’t lead to constrictive pericarditis –
    a. Ac rheumatic fever
    b. TB
    c. Post-staphycoccal
    d. Post –operation cardiopulmonary bypass
    144. Which is the most specific rheumatoid factor
    a. IgM
    b. IgG
    c. IgA
    d. Anti CCP Antibody
    145. Carey comb – all true except
    a. Low pitch
    b. Seen with AR
    c. Seen in ARF
    d. Diastolic
    146. Which is not premalignant
    a. Juvenile polyposis syndrome
    b. Juvenile polyp
    c. Puetz Zeghers Syndrome
    d.
    147. A child with umbilical stump bleeding has
    a. Von willebrands
    b. Boulerd syndrome
    c. Factor X
    d. Glazeman syndrome
    148. Which is next investigation for Ca Cx after abnormal pap smear
    a. Cone biopsy
    b. Colposcopy directed biopsy
    c.
    d.
    149. Depression of EEG is caused by
    a. Halothane
    b. Ketamine
    c. Nitrous oxide
    d. Hypothermia
    150. Acetyl cholinesterase is specific for
    a. NTD
    b. Gastroschisis
    c. Omentocele
    d. Open spina fide
    151. Purely neuronal lesion is –
    a. Supra nuclear gaze palsy
    b. Cerebro cerebellar degeneration
    c. Spino cerebeller ataxia
    d.
    152. Which is used for both acute and chronic malnutrition
    a. Height for age
    b. Weight for age
    c. Weight for height
    d. Mid arm circumference
    153. MOA of – all is through cell membrane synthesis –
    a. Streptomycin
    b. Erythromycin
    c. Cephalosporin
    d.
    154. Early post op complication of illeostomy:
    a. Diarrhoea
    b. Prolapse
    c. Obstruction
    d. Necrosis
    155. Dissociative Anaesthesia :
    a. Ketamine
    b. Thiopentone
    c. Methohexytone
    d. Ether
    156. Reflux nephropalthy leads to:
    a. Glomerulonephritis
    b. Focal segmental GN
    c. Mesenchymal GN
    d. Nodular sclerosis
    157. Orchiopexy for UDT done at:
    a. Infancy
    b. 1 to 2 years
    c. After puberty
    d. Never
    158. Transmission of HIV infection from mother to fetus occurs mostly during
    a. 1st Trimester
    b. 2nd Trimester
    c. 3rd Trimester
    d. During Delivery
    159. In Barret’s oesophagus:
    a. Squamous metaplasia
    b. Squamous dysplasia
    c. Columnar dysplasia
    d. Columnar metaplasia
    160. Hyperglycemia in mother dining last trimester of pregnancy leads to:
    a. IUGR
    b. Post maturity
    c. Macrosomia
    d. Mental retardation
    161. Nitrite blue test is done for:
    a. Lung maturity
    b. Liver maturity
    c. Kidney maturity
    d. Brain maturity
    162. Revised program of cataract includes all except
    a. Fixed facility surgery
    b. Surgery for IOL
    c. Frequent follow up
    d. Out reach camps
    163. 17 yeas old girl, amenorrhoea, sparse pubic hair, normal secondary sexual characters on USG: No uterus & ovary: Syndrome is:
    a. Turner’s
    b. Mullerian agenesis
    c. Androgen insensitivity
    d.
    164. HRT is helpful in all of the following except:
    a. Vaginal atrophy
    b. Flushing
    c. Osteo porosis
    d. Decreased coronary risk
    165. During breach delivery, obstruction to after coming head is due to all except
    a. Cervix not fully dilated
    b. Placenta previa
    c. Extension of head
    d. Hydrocephalus
    166. Which in prodrug:
    a. Enalapril
    b. Losarton
    c. Digitalis
    d.
    167. Young adult come to OPD with Hemetemesis since 2 hours. Quantity is 500 ml. on physical examination: Spleen palpable 5 cm BCM. Diagnosis is:
    a. Duodenal ulcer
    b. Gastric ulcer
    c. Portal hypertension
    d.
    168. External hemorrhoids is:
    a. Painful
    b. Skin tag is not external hemorrhoid
    c. Ligation is done as a mgmt
    d.
    169. Which of the following is the most important prognostic indicator in head injury
    a. Age
    b. Glasgow Coma [no ads please]
    c. Bleeding on CT
    d.
    170. Hypothyroidism in pregnancy is not associated with:
    a. Preterm labour
    b. Prematurity
    c. PIH
    d. Hydroamnios
    171. Patient presents with loss of consciousess CT shows minimal spotty hemorrhages and full basal cisterns.
    a. Braon contusions
    b. Diffuse axonal injury
    c. Subdural Hematoma
    d.
    172. H pylori all are used except
    a. Amoxycilline
    b. Mosapride
    c. Metronidazole
    d. Omeperazole
    173. Red degeneration MC in
    a. 1st trimester
    b. 2nd trimester
    c. 3rd trimester
    d. Puerperium
    174. Fluid leaks from arteriolar end of capillary d/t:
    a. High oncotic pressure capillaries
    b. High oncotic pressure interstitium
    c. Low hydrostatic pr in interstitium
    d. High hydrostatic pr in capillary
    175. Syncope, least useful is
    a. Electrophysiology
    b. Holter
    c. Table tilt test
    d. PET scan
    176. Adjuvant chemotherapy is proven in
    a. Colon Ca
    b. Oesophagus Ca
    c. Pancreatic Ca
    d. Gastric Ca
    177. Multiple sclerosis drug used is –

    178. DOC for absence seizure
    a. Valproate
    b.
    c.
    d.
    179. Which of the following act through  CAMP?
    a. V cholerae
    b.
    c.
    d.
    180. Cong torticollis false?
    a. Most patie3nt are corrected with age
    b. Shortening SCM
    c. MC cause is tumour of SCM.
    d. Always d/t breech delivery
    181. Direct standardization is used to compare the mortality rates between tow countries. This is done because of the differences in:
    a. Causes of death
    b. Numerators.
    c. Age of distributions.
    d. Denominators.
    182. Specificity of screening test is the ability of test to detect:
    a. True positives
    b. False positives
    c. False Negatives
    d. True Negatives
    183. With reference to Bacteroides fragills the following statements are true, except:
    a. B. fragilis is the most frequent anaerobe isolated from clinical samples
    b. B. fragills is not uniformly sensitive to metronidazole
    c. The lipopolysaccharide formed by B. fragilis is structurally and functionally different from the conventional endotoxin
    d. Shock and disseminated intravascular coagulation are common in Bacteroides bacteremia
    184. Brucellosis can be transmitted by all of the following modes, except:
    a. Contact with infected placenta.
    b. Ingestion of raw vegetables from infected farms.
    c. Person to person transmission.
    d. Inhalation of infected dust or aerosol.
    185. Changes occurring in hypothermia A/E
    a. Cardiac arrythmias
    b. Decreased peripeheral vasc resistance
    c. Reversible coagulopathy
    d. Impaired renal fucntion
    186. 40nm tropocollagen molecule options were
    a. fe3+
    b. ligand moiety
    c. ca2+
    d.carbohydrate
    187. Pulmonary edema in high altidude A/E
    a. Seen only in unacclimatized persons
    b. A/W Pulmonary HTN
    c. Increased Lt Atrial Pressure
    d.
    188.Most important difference b/w pulmonary & systemic circulation is
    a. Pulmnary vessels contract in response to hypoxia
    b.
    c.
    d.
    189.Absence of 5-alpha colagen is a/w
    a. Alport’s syndrome

    190.Presence of cells of more than one orgin in a single person is called
    a. Germline mosaicism

    191.Bezodiazepine receptor antagonist is
    a. Flumazenil

    192.Best mode of study for research purpose
    a. Double binded RCT
    193.True about pt source epidemic is A/E
    a. Steep rise & slow fall
    b. No secondary wave
    c. All cases within 1 inc period
    d.
    194Mycosis fungoides true is A/E
    a. MC cutaneous lymphoma
    b. Pautrier’s microabcess is seen
    c. Indolent course + curable
    d. Toxic erythema + Peripheral blood inv
    195.Severity of acute pancreatitis is assessed by A/E
    a. Serum Calcium
    b. Amylase
    c.
    d.
    196.Aneuploidy is best diagnosed on USG in 1st Trimester by
    a. CR length
    b. Nuchal trans lucency
    c.
    d.
    197.Not protective in infants with hypothermia
    a. Shivering
    b. Increased activity,crying,fetal position
    c. Brown fat
    d. Vasoconstriction





    1. B
    2. D
    3. A
    4. D
    5. A
    6. B
    7. C
    8. A
    9. B?
    10. A
    11. C
    12. D?
    13. A
    14. C
    15. C?
    16. C
    17. B
    18. A?
    19. *
    20. C
    21. B
    22. A
    23. B
    24. A
    25. C
    26. *
    27. A
    28. B
    29. A
    30. B
    31. A
    32. C
    33. *
    34. B
    35. D
    36. A
    37. A?
    38. B
    39. B
    40. B
    41. C?
    42. B
    43. A
    44. B
    45. B
    46. C
    47. C
    48. A
    49. C
    50. B?
    51. D
    52. B
    53. D
    54. D
    55. B
    56. B
    57. C
    58. C?
    59. A
    60. A?
    61. B
    62. C
    63. D
    64. B
    65. B
    66. C
    67. A
    68. A
    69. A
    70. A
    71. B
    72. B
    73. A
    74. ?
    75. B
    76.? 77. C
    78. B
    79. A
    80. D
    81. D
    82. C
    83. ? 84. A
    85. B
    86. A
    87. C
    88. A?
    89. C
    90. D
    91. B
    92. A
    93. D
    94. B
    95. D 96. B?
    97. B
    98A
    99. B
    100. C
    101. D
    102. B
    103. C
    104. B
    105. B
    106. B
    107. A
    108. A
    109. B
    110. ? 111. B
    112. A
    113. D
    114. C
    115. A
    116. A
    117. C
    118. A
    119. B
    120. C
    121. C
    122. D
    123. B
    124. B
    125. B
    126. A?
    127. B
    128. B?
    129. A?
    130. B
    131. B
    132. A
    133. ? 134. A
    135. A
    136. C?
    137. C
    138. D
    139. D
    140. C
    141. C
    142. B
    143. D
    144. D
    145. B
    146. B
    147. C
    148. B
    149. D
    150. A
    151? 152. ?
    153. B
    154.? 155. A
    156. B
    157. B
    158. D
    159. D
    160. B?
    161. A
    162. D
    163. C
    164. D
    165. B
    166. A
    167. C
    168. A
    169. B
    170. D
    171. B
    172. B
    173. B
    174. D
    175. D
    176. A
    177. B
    178. A
    179. A
    180. D
    181. D
    182. D
    183. D
    184. C
    185. B
    186. C 187.?
    188. A
    189. A
    190. A?
    191. A
    192. A
    193. A
    194. D
    195. B
    196. B
    197. A
    198 C
    199 A
    200 D
  28. Niromi

    Niromi Guest

    pl. post correct ans of the following AIIMS NOV 2006 QUESTIONS:.


    Supination and pronation are done at all joints except
    a. Superior radioulnar joint
    b. Inferior radioulnar
    c. Middle RUlnar joints
    d. Radio carpal joint
    2. Typical cervical vertebra can be differentiated from thoracic vertebra by
    a. Foraman transversum
    b. Triangle vertebral canal
    c. Heavy vertebral body
    d. Superior facet on upper surface of body
    3. All of the following is posterior to diaphragm, except
    a. Aorta
    b. Azygous vein
    c. Thoracic duct
    d. Great splanchnic vein
    4. Morgagni hernia is
    a. Right anterior
    b. Left anterior
    c. Left posterior
    d. Right posterior
    5. Maralgia paraesthetica involves
    a. Medial cutaneous nerve
    b. Lateral cutaneous nerve of thigh
    c. Sciatic N
    d. Sural N
    6. Which of the following marks prevents prolapse of uterus
    a. Levator ani
    b. Uterosacral ligament
    c. Broad ligament
    d. Meckenrodts ligament same as 141
    7. Common peroneal nerve related to
    a. Neck of fibula
    b. Lateral condyle of fibula
    c. Shaft of fibula
    d.
    8. Which of the following collaterals does not occur in IVC obstruction
    a. Superior & inferior epigastric vein
    b. Iliolumbar & posterior intercostal vein
    c. Ascending lumbar & azgous vein
    d.
    9. Posterior cruciate ligament true statement
    a. prevents posterior displacement of tibia
    b. Intra synovial
    c. Attaches to lateral femoral condyle
    d.
    10. Which of the following is not true regarding occulomotor nerve
    a. Carries paraympathetic nerve
    b. Supplies inferior oblique
    c. Passes through inferior orbital fissure
    d.
    11. True about branchial anomaly
    a. Branchial cyst is more common than brancial sinus
    b. For branchial sinus surgery is not always indicated
    c. Branchial cyst presents with dysphagia & hoarseness of voice
    d. Most commonly due to 2nd branchial arch anomaly
    12. Slowly arising stimulus does not cause stimulatiory tissue to
    a. Accommodation
    b. Adaptation
    c. Acclimitization
    d. Refractoriness
    13. Turbulence increases when
    a. Reynolds number < 2000
    b.  velocity of flow
    c. Increased diameter of vessel
    d. Decreased density of fluid
    14. Golgi tendon organ true is
    a. Dynamic length
    b. Static length
    c. Tension
    d.   fiber stimulation
    15. Chymotrypsin is
    a. Zymogen
    b. Carboxypeptidase
    c. Serine Protase
    d.
    16. Mean arterial fluid pressure
    a. (2SBP + DBP)/ 3
    b. (SBP + 2 DBP) /3
    c. (2SBP + DBP) /2
    d. (SBP + 2 DBP) / 2
    17. Schwartz formula in creatinine estimation, the k constant does not depend on
    a. Method of estimation of creatinine
    b. Age
    c. Body mass
    d. Volume of distribution
    18. Which of the following estimates true creatinine
    a. Jaffe nethod
    b. Enzyme assay
    c. Tehnicon method
    d. Kinetic jaffe method
    19. Lipoprotein a is associated with
    a. Cirrhosis
    b. Nephrotic Syndrome
    c. Atherosclerosis
    d.
    20. Agranular sarcoplasmic reticulum synthesizes
    a. Vitamin
    b. Lipid
    c. Proteins
    d. carbohydrates
    21. Anticoagulant sued to estimate glucose from a sample sent from PHC is
    a. Potassium oxalate + NaF
    b. EDTA
    c.
    d.
    22. Steroids acting via nuclear receptors mediate response through
    a. Helix-turn Helix
    b. Zinc finger
    c. Leucin zipper
    d. Histidine zipper
    23. Same aminoacid acid is coded by different codons due to
    a. Degeneracy of the genetic code
    b. Mentation
    c. Translocation
    d. Translation
    24. Eicoso pentanoic acid is present is
    a. Corn oil
    b. Soyabean oil
    c. Fish oil
    d. Mustard
    25. H3 fatty acids causes
    a.  total cholesterol and  LDL cholesterol
    b.  total cholesterol and  LDL cholesterol
    c.  total cholesterol with  LDL cholesterol
    d.
    26. A patient with cholesterol 600 mg/dl & Triglycerides 140 mg % which of the following is found
    a. Tensor xanthoma
    b. Tubueruptive xanthoma
    c. Lpemia retinalis
    d. Palmar xanthoma
    27. Which of the following fatty acids present in breast milk is required for infant growth
    a. Linoleic acid
    b. Eicaso pentanoiec acid
    c. Arachidonic acid
    d. Palmatosteric acid
    28. Cytoplasmic cytochrome c mediates
    a. Apoptosis
    b. Electron transport
    c.
    d.
    29. Which of the following is a feature of irreversible cell injury Electron microscopy
    a. Swelling of endoplasmic reticulum
    b. Amorphous densities in mitochondria
    c. Disaggregation of ribosomes
    d. Damage to cell membranes
    30. Endothelial contraction causes
    a. Immediate & transient  in permeability
    b. Immediate & prolonged  in permeability
    c. Delayed & prolonged  in permeability
    d. Delayed & transient  in permeability
    31. Which of the following is antiapoptotic
    a. Bax
    b. Bad
    c. BclXL
    d. P35 (IAP / inhibitors of agopatases)
    32. Tollbac receptor mediated cpoptrous by NK cells through
    a. Perforn, grow zyme medicated pathway
    b. FAS/ FADD pathway
    c.  NKFB pathway
    d.
    33. Pigment associated with free radical mediated injury
    a. Melanin
    b. Lipofuschsin
    c. Bilisubin
    d. Hemoth
    34. Most common amomaly in - thallassemia
    a. 619 bp deletion
    b. Inversion 22
    c. Inversion 1
    d. 3.7 deletion
    35. Which of the following has bad prognostic factor in AML
    a. Monosomy 7
    b. T (8:21)
    c. Inversion 16
    d.
    36. Acid phosphatase stain is used for
    a. Monocyte
    b. B cell
    c. T cell
    d.
    37. Most common post transplant lymphoproliferative disorder involves
    a. Myeloid
    b. B cell
    c. T cell
    d.
    38. C –C chemokine is
    a. IL 8
    b. Eotaxin
    c. Fractalkine
    d. Lymphotactin
    39. Pancytopenia with bone marrow cellularity seen in all except
    a. Megaloblastic anemia
    b. G 6 PD deficiency
    c. Myelodysplastic syndrome
    d. PNH
    40. Hams test is used to detect defect in
    a. Spectrin
    b. GPI Anhol
    c. Complement
    d.
    41. 25 year old woman presents with pallor for 2 months; on examination spherocytes are found on femal, most appropriate investigation
    a. Osmotic fragility test
    b. Coombs test
    c.
    d.
    42. A young patient with h/o recurrent abortion wholly the following test is useful
    a. Russel viper venom time
    b. Urea clot lysis test
    c. Prothrombin time
    d.
    43. Most specific test for acute pyelonephritis
    a. Leukocyte esterase test
    b. Leucoyte cast
    c. Bacteria on Gram stain
    d.
    44. Cyber green dye is used in
    a. HPLC method
    b. Real time PcR
    c. Immunoflourescence
    d.
    45. Which of the following fruit juice is useful in preventing UTI
    a. Grape juice
    b. Orange
    c. Cornberry juice
    d. Raspberry
    46. All undergo acetylation except
    a. Isoniazide
    b. Dapsone
    c. Metoclopramide
    d. Procainamide
    47. Which ATT drugs causes memory impairment
    a. Ethionamide
    b. Ethambutol
    c. Pyrazinamide
    d. Rifampicin
    48. Which of the following ATT is C/I in pregnancy
    a. INH
    b. Ethambutol
    c. Streptomycin
    d. Rifampicin
    49. A patient has S iron  S. Ferritin , TIBC , % of iron saturation . Cause is
    a. FE deficiency anemia
    b. Thallasemia
    c. Sideroblastic anaemia
    d. Anaemia of chronic disorder
    50. Which of the following is not a class IC anti arrhythmic drug
    a. Propefene
    b. Fleanicide
    c. Suacainaide
    d. Tocanide
    51. Which of the following is long acting agonist
    a. Orciprendalin
    b. Salmetrol
    c. Fenoterol
    d.
    52. Which of the following NSAID has high enterohepatic circulation
    a. Aspirin
    b. Phenylbutazone
    c. Ibuprofen
    d. Piroxicam
    53. Which of the following is not a second generation H1 blocker
    a. Acaivartine
    b. Loratidine
    c. Fexofunatidined
    d. Cyclizine
    54. Loading dose depends on
    a. Clearance
    b. Vol.y distribution
    c. Half life
    d. Route of administration
    55. Adrenaline, norepinephrine, dopamine, serotonin receptor family belongs to
    a. Single pass receptor serum pass receptor
    b. Seven pass receptor
    c. Ligand mediated receptor
    d.
    56. Which of the following is not a atypical antipsychotic drug
    a. Clonazepine
    b. Resperidone
    c. Thioridizone
    d. Elanzaprine
    57. Naltroxone is used in
    a. Opiod withdrawl symptoms
    b. Coma
    c. To decrease respiratory depression
    d. To prevent overdose
    58. Maintainance drug for opiod withdrawl is
    a. Methadone
    b. Naltreoxone
    c.
    d.
    59. For which of the following drug retreival should be prolonged in a patient with creatinine clearance of 10 ml/min
    a. Amikacin
    b. Vancomycin
    c. Amphoterecin B
    d. Rifampicin
    60. Lice are not the vectors of
    a. Relapsing fever
    b. Q fever
    c. Trench fever
    d. Epidemic typhus
    61. A patient admitted to an ICU is on central venous line for the last one week; He is on ceftazidime and Amikacin. After 7 days of antibiotics he develops a spike of fever and his blood culture is positive for gram positive cocci in chains, which are catalase –ve. Following this, vancomycin was restarted but the culture remained positive for the same organism even after 2 weeks of therapy. The most likely organism causing infection is
    a. Staph aureus
    b. Viridans streptococci
    c. Enterococus fecalis
    d. Coagulase positive staphylococcus
    62. With reference to Bacteroides fragilis, the following statements are true, except:
    a. B. fragilis is the most frequent anaerobic isolated from clinical samples
    b. B. fragilis is not uniformly sensitive to Metronidazole
    c. The lipopolysaccharide formed by B fragilis is structurally and functionally different from conventional endotoxin
    d. Shock and disseminated intravascular coagulation are common in Bacteroides bacteremia
    63. Which of the following is wrong regards brucellosis
    a. Spread by contact with injected placenta material
    b. Man to man transmission
    c. By inhalation of aerosols
    d. Milk
    64. An abattoir worker developed pustule later necrotic ulcer which of the following stain is useful for demonstration of organism from smear made from pustule
    a. Polychromic methylene blue
    b. Cakofluor white
    c. Geimsa
    d.
    65. For methicillin resistant Staphylococcus aureus which of the following is not useful
    a. Ciprofloxacin
    b. Vancomycin
    c. Cefclor
    d. Cotrimoxozole
    66. For staining fungal hyphae in any media which stain is useful
    a. PAS
    b. Masson trichome
    c. LPCB
    d.
    67. True statement is
    a. Solid media are enrichment media
    b. Nutrient Broth is basal media
    c. Agar adds nutrient to media
    d. Chocolate agar is selective medium
    68. A neonate presented with vesicular lesions, mother has same history, which investigation is most useful
    a. VDRL
    b.
    c.
    d.
    69. A patient with UTI On smear, no bacteria are found on gram slain with abundant pus cells, to demonstrate organism, which of the following is useful
    a. McKoy cell line
    b.
    c.
    d.
    70. Which of the following not true regarding Chlamydia
    a. Has biphasic life
    b. Elementary body is metabolically active
    c. Reticulate body undergoes binary fission
    d. Once it invades into cell it abates phagolysosomal fusion
    71. A 70 year old patient presents with high grade fever dry cough, pain abdomen Sample collected from patient, organisms grow only on charcoal yeast extract medium the likely organism is
    a. H. influenza
    b. Leigonella
    c.
    d.
    72. A person from village is complaining of development of pustules, Extract from pus has shown gram positive cocci, showing hemolysis, catalase –ve, to antigen as a group A streptococci, following test is used
    a. Bacitracin sensitivity
    b. Novobiocin sensitivity
    c. Optochin sensitivity
    d. Bile solubility
    73. A person showing two cell line derived from two or more 2 zygotes, this occurred due to
    a. Chimerism
    b. Mosaicism
    c. Seggregation
    d. Micrones
    74. NK cells kill the viral infected cells due to
    a.  expression of MHC class I molecules
    b.  expression of MHC class I molecules
    c.  expression of MHC class II molecules
    d.
    75. As compared to foetal cells, adult cells does not proliferate due to
    a. Because of absence of CPK inhibitors
    b. Due to multiple inhibitors of cyclins which causes transition from Go  S phase
    c.
    d.
    76. Specificity is
    a. True positives
    b. False –ve
    c. True –ve
    d. False +ve
    77. Specificity is
    a. True positives
    b. False –ve
    c. True –ve
    d. False +ve
    78. Which one of the following method is used for the estimation of chlorine demand of water
    a. Chlorometer
    b. Horrocks apparatus
    c. Berkefield filter
    d. Double pot method
    79. You have diagnosed a pt clinically as having SLE and ordered 6 tests out of which 4 tests have come positive and 2 are negative To determine the probability of SLE at this point, you need to know
    a. Prior probability of SLE, sensitivity and specificity of each test
    b. Induce of SLE and predictive value of each test
    c. Incidence and prevalence of SLE
    d. Relative risk of SLE in those patient
    80. Socialisation of medicine, false is
    a. It eliminates the competition amongst physicians is search of clients
    b. It ensures social equity, that is universal in coverage by health services
    c. Medical care becomes free for the patient by health services
    d. It is sufficient to ensure utilization of health services
    81. A study was conducted in UK, an association has been determined between sales of antiarrythymic drugs and deaths due to bronchial asthma cases over a period of 15years, this study is
    a. Experimental study
    b. Cohort study
    c. Case reference study
    d. Ecological study
    82. An association can be obtained between two variables by
    a. Correlation coefficient
    b. Regression
    c.
    d.
    83. Nation water supply and sanitation program, problem villages is defined as all of the following except
    a. No source of safe water is available within a distance of 1.6 km
    b. Where water is available at a depth of more than 15 meters
    c. Where water source has excess salinity, iron, fluorides and other toxic elements
    d. Risk of guinea worm infection
    84. True about accredited social health activists
    a. 1/1000 population
    b. replaces ICDS from anganwadi workers
    c. Involved in minimum meal program
    d. Involved in mental health program
    85. Case finding in RNTCP is based on
    a. Sputum culture
    b. Sputum microscopy
    c. X-ray chest
    d. Mantoux test / PCR
    86. On safe strategy false is
    a. Screening
    b. Antibiotics
    c. Facial hygiene
    d. Environmental
    87. Which of the following drug is used to prevent mother to child transmission of HIV infection
    a. Stavudine
    b. Lamivudine
    c. Neuelapine
    d. Abacavir
    88. Hb levels are estimated by new method, shows different values at different times shows values 9.6 . . . .. . . .10 values are given. Hb levels by standard calorimetric method was 10.2. The new test has
    a. Low validity, low reliability
    b. Low validity, high reliability
    c. High validity, high reliability
    d. High validity, low reliability
    89. Which of the following is true regarding communicability of Malaria except
    a. Gametocytes appears 4 to 5 day after appearance of asexual stage in P vivax infection
    b. Gametocytes appear 10 to 12 days after appearance of asexual stage in P. falciparum
    c. Gametocytes concentration is less in early stage and increases as disease progresses
    d. Gametocytes concentration is 1000/cmm
    90. Endemic ascites occurs due to
    a. Sanguinarine alkaloid
    b. Aflatoxin
    c. Ergot
    d. Pyrrolizidine alkaloids
    91. Impact and efficiency of iodine Program impact can be given by
    a. Goiter is 10-12 year children
    b. Neonatal thyroxin levels
    c. Urinary iodine excretion
    d.
    92. Any loss or abnormality of psychological, physiological or anatomical structure or function is
    a. Impairment
    b. Disability
    c. Handicap
    d.
    93. PQLI includes all except
    a. Infant mortality rate
    b. Life expectancy at 1 year
    c. Literacy
    d. Income
    94. In Judicial hanging knott is present of
    a. Back of neck
    b. Side of neck
    c. As directed by hangman
    d. Below chin
    95. A patient presented with fever, chills and rigor, malaria, like symptoms, which of the following poison is responsible
    a. Red phosphorus
    b. Arsenic
    c. Organophosphorus
    d. Mercury
    96. Brain is not persevered in which poisioning
    a. Voltaile organic compounds
    b. Heavy metals
    c. Op compounds
    d. Alkaloids
    97. Asphyxia is most commonly seen with which sexual perversion
    a. Sadism
    b. Masochism
    c. Fetichism
    d. Voyeurism
    [snip]. Abortion stick used in criminal abortion causes abortion by the action of
    a. Uterine contraction
    b. Stimulation of uterine nerves
    c. Uterine infection and necrosis
    d. Separation of a part of placenta
    99. A 25 year old woman suffering from b/L hearing loss for 6 year, aggravated during pregnancy On tympanoram which of the following curve is obtained
    a. Ad
    b. As
    c. B
    d. D
    100. A patient presented with dyspnoea, swelling of tongue, started after eating peanuts, is
    a. Foreign Body Bronchus
    b. Foreign Body Larynx
    c. Angioneurotic edema
    d.
    101. Treatment for glue ear is
    a. Medical
    b. Myringotomy with diode laser
    c. Myringotomy with cold knife
    d. Myringotomy with ventilation tube

Share This Page